| 2021. január. 15. | 1 perc olvasás

Töppedt szemek édesítik a Soproni Borvidék nedűit

Elkezdődött a késői szüret a Soproni Borvidéken. Az Iváncsics pince január közepétől szedi a töppedt szemeket a tőkékről. Az ebből készült édes bort, leginkább desszertek kísérőjének ajánlják a szakemberek.

Világos aranysárga szín, sárgabarack, méz, körte komplex illata – ez jellemzi a késői szüretelésű szőlőből készült borokat. Pénteken a reggeli órákban kezdték el a töppedt szemek begyűjtését, tudtuk meg Iváncsics Zoltántól. Ma nincs akkora kereslet az édes borok iránt, viszont a fesztiválokon főleg a hölgyek szívesen fogyasztják - tette hozzá a soproni borász.

Az őszi szüret után, a tőkén hagyott fürtöket hálóval védik a borászok. Az állatoknak kedvelt csemegéje az egyre nagyobb cukortartalommal rendelkező fürt. Volt olyan év, amikor szarvasok legelték le az értékes termést, a vadakat még a háló sem tartotta vissza.  

Amikor tovább hagyják a szőlőszemeket érni, akkor beszélhetünk kései szüretelésű borokról. Természetes úton kialakult édes borokról van szó, amelyek azonban különböznek az aszútól, mert annál könnyebb, légiesebb borok. Legutóbb 6 évvel ezelőtt készítettek késői szüretelésű bort. A jégbor készítéshez már évek óta túl meleg van, ahhoz legalább -7 fokos hidegre lenne szükség.

Legnépszerűbb cikkek