/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Ff3%2F0a%2F20210115-100129_tc_c.jpg)
Világos aranysárga szín, sárgabarack, méz, körte komplex illata – ez jellemzi a késői szüretelésű szőlőből készült borokat. Pénteken a reggeli órákban kezdték el a töppedt szemek begyűjtését, tudtuk meg Iváncsics Zoltántól. Ma nincs akkora kereslet az édes borok iránt, viszont a fesztiválokon főleg a hölgyek szívesen fogyasztják - tette hozzá a soproni borász.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F60%2F6b%2F20210115-095535_yzvr.jpg)
Az őszi szüret után, a tőkén hagyott fürtöket hálóval védik a borászok. Az állatoknak kedvelt csemegéje az egyre nagyobb cukortartalommal rendelkező fürt. Volt olyan év, amikor szarvasok legelték le az értékes termést, a vadakat még a háló sem tartotta vissza.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Fd9%2F65%2F20210115-094955_do0g.jpg)
Amikor tovább hagyják a szőlőszemeket érni, akkor beszélhetünk kései szüretelésű borokról. Természetes úton kialakult édes borokról van szó, amelyek azonban különböznek az aszútól, mert annál könnyebb, légiesebb borok. Legutóbb 6 évvel ezelőtt készítettek késői szüretelésű bort. A jégbor készítéshez már évek óta túl meleg van, ahhoz legalább -7 fokos hidegre lenne szükség.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Fc9%2F44%2F20210115-094215__1vk.jpg)
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F3a%2F8d%2F20210115-095041_wwi2.jpg)
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F40%2F91%2F20210115-100312_92ub.jpg)