| 2023. február. 14. | 2 perc olvasás

Török-szíriai földrengés - A Sándor-palotában köszöntötték a mentési munkálatok magyar résztvevőit

A Törökországot és a Szíriát ért földrengést követő segítségnyújtásban részt vevő magyar kutató- és mentőcsapatok tagjait köszöntötte ünnepélyes keretek között Novák Katalin köztársasági elnök kedden a Sándor-palotában.

Novák Katalin köztársasági elnök személyesen fogadta február 14-én a Sándor-palotában azokat a hivatásos és önkéntes kutató mentőket, köztük a HUNOR mentőszervezet tagjait, akik a törökországi földrengés hírére azonnal a helyszínre utaztak, hogy küldetésük és képességeik szerint segítsék a túlélőket és a kutatásban részt vevő helyi hatóságokat. Az államfő a törökországi természeti katasztrófa során tanúsított áldozatos és emberfeletti munkájuk előtti tiszteletét fejezte ki ezzel a gesztussal.

fotó: Katasztrófavédelem

Az ünnepélyes fogadás első mozzanataként a jelenlévők egyperces néma főhajtással adóztak a földrengés áldozatainak emléke előtt. Ezt követően Novák Katalin köztársasági elnök köszöntötte a mentésben résztvevőket. Mint mondta, az első pillanatban még nem lehetett  látni, mekkora tragédia történt, ám amint kiderült, milyen mértékű a katasztrófa, Magyarország elsőként jelentkezett segíteni.

Mert tudtunk és akartunk is segíteni. Ezt elsősorban önöknek köszönhetjük. Jó kimondani, hogy Magyarországra lehet számítani

– fogalmazott az államelnök. Ezután arról beszélt, hogy családanyaként elszorult szívvel figyelte az eseményeket, egyformán aggódott a bajbajutottakért, a magyar segítőkért, és együttérzett a segítők és az áldozatok családtagjaival is. 

fotó: Katasztrófavédelem

A köztársasági elnök után a Gülşen Karanis Ekşioğlu, Törökország magyarországi nagykövete szólt a mentőszervezetek tagjaihoz:

A múlt héten, amikor feszülten vártuk a híreket, mi otthon sírtunk, önök pedig a katasztrófa helyszínén. Amikor pedig örömteli hírek érkeztek, akkor önökkel együtt örültünk. Ez a testvériség lényege.

A nagykövet köszönetnyilvánítását szűnni nem akaró taps fogadta.

fotó: Katasztrófavédelem

Ezt követően a köztársasági elnök és a nagykövet külön megköszönte a mentőkutyák szolgálatát is, a mentés során megsérült Gogo pedig „Hősünk” feliratú nyakörvcímkét kapott. 

A fogadás végén valamennyi mentőszervezet vezetője plakettet vehetett át. 

fotó: Katasztrófavédelem
Az elmúlt héten 167 magyar kutató-mentő szakember és 29 keresőkutya dolgozott éjt nappallá téve a törökországi tragédia romjai között, ahonnan összesen 35 embert mentettek ki a magyarok. A HUNOR mentőszervezet tagjai hat nap alatt 17 túlélőt emeltek ki a romok alól. 
fotó: Katasztrófavédelem

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek