| 2021. december. 13. | 2 perc olvasás

Történelmi kiadványok jelentek meg a népszavazás centenáriuma alkalmából

Hétfőn a Városházán bemutatták Ujváry Gábor „Hűség városa, légy hű őre önmagadnak” Nyugat-Magyarország 1918-1921 közötti sorsa és a soproni népszavazáshoz vezető út című könyvét és a Rubicon folyóirat Felkelés Nyugat-Magyarország 1921 című kiadványát. A népszavazás jubileuma alkalmából Sopron önkormányzata megajándékozza a soproni diákokat a Rubicon történelmi folyóirat témával kapcsolatos különszámával.

- Az idei év Sopron számára különleges, hiszen ez egy jubileumi év. 100 éve annak, hogy az 1921. december 14-ei népszavazás alkalmával a soproniak és a környező településeken élők szavazhattak arról, hogy magyarok maradnak-e, vagy Ausztriához akarnak tartozni. „Magyarok maradtunk!”- hirdették büszkén az 1921-es népszavazást követően megjelent napilapok, és ebben a két szóban valóban minden benne van. Magyarok maradtunk és az akkori döntésre a mai napig büszkék lehetünk. Nincs az a gond és nehézség, amely eltántoríthatna bennünket hazánk és a településünk iránti szeretetünktől, tiszteletünktől. 2021. december 14-e örök ünnepe a városnak. Ez a történelmi esemény 100 éve történt, erre emlékezünk a 2021-es évben. Emlékezzünk közösen elődeinkre, ünnepeljük együtt Sopront, a leghűségesebb várost! - mondta el a hétfői bemutatón dr. Farkas Ciprián polgármester. - Elődeink kijelölték számunkra a helyes utat, példaértékű tetteikkel útmutatásul szolgálnak ma is. Örök példát adtak, hogy embert próbáló időkben a hűség és a hazaszeretet lehet az egyik legfontosabb támaszunk - tette hozzá.


fotó:Griechisch Tamás

Rácz Árpád, a Rubicon főszerkesztője hangsúlyozta: "Nagy örömünkre szolgált, hogy a Rubicon történelmi folyóirat 2021/12. számában a város vezetésének a közreműködésével egy olyan témát mutathattunk be, amely az egész ország történelmének felemelő pillanata. A trianoni békediktátum értelmében az ország területének kétharmad része elveszett. A soproni polgároknak, a felkelőknek és a diákoknak köszönhetően a nagyhatalmak népszavazást engedélyeztek, így ez a terület magyar maradt." A különszámban 9 szerző  cikkel idézi fel a dicső múltat.


fotó:Griechisch Tamás

- Ez a mű a soproni népszavazáshoz vezető utat mutatja be, elsősorban a nagypolitika diplomáciai előzményeit. Az osztrák és a magyar belpolitika azon eseményei ahhoz vezettek, hogy 1921 őszén megszületett egy megegyezés Velencében, melynek értelmében Sopronban és környékén népszavazásra került sor. 1921. december 14-én a város lakosságának több mint 70 százaléka a Magyarországhoz való tartozás mellett szavazott - mondta el a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár intézetvezetője, Ujváry Gábor történész. A bemutató résztvevőit Dominkovits Péter, a Soproni Levéltár igazgatója is köszöntötte.


fotó:Griechisch Tamás

fotó:Griechisch Tamás

fotó:Griechisch Tamás

fotó:Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek