Történelmi királydráma ősbemutató a soproni Vármegyeháza nagytermében

2020 decemberében Kovács Dániel Gábor fiatal drámaíró egy szövegkönnyvel kereste meg a Soproni Petőfi Színházat: darabot írt IV. Károly 1921-es nyugat-magyarországi megjelenéséről. Mivel az első felvonás nagyrészt Szombathelyen, a második pedig Sopronban (illetve a Sopronból induló vonaton) játszódik, az a színháztörténeti szempontból is egyedi ötlet született, hogy a két város teátruma közösen állítsa valahogyan színpadra ezt a most 100 éves történetet.

A pandémia jócskán összekuszálta mindkét társulat évados terveit, így abban maradtak a felek, hogy felolvasószínházi változatban dolgozzák fel a darabot. Így született meg „Az ígéret földje” című közös produkció, amelyet Szentgotthárdon és Szombathelyen már láthatott a közönség. A soproni bemutatót a magyar dráma napjára időzítették.

Történelmi helyszínen, a szombathelyi Püspökvár nagytermében volt a vasi bemutatója „Az ígéret földje” c. történelmi drámának, amely IV. Károly két, 1921-es visszatérési kísérletéről szól. Az olvasószínházi feldolgozást a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a Soproni Petőfi Színház közös vállalkozásban hozta létre - annak a két városnak a teátruma, ahonnét annak idején a királypuccsok indultak. A vasi megyeszékhelyen pontosan abban az épületben volt a bemutató, ahol 1921-ben az utolsó magyar király megszállt, a soproni közönség pedig szeptember 22-én, a Magyar Dráma Napján láthatja az előadást ugyancsak historikus helyszínen, az egykori Vármegyeháza dísztermében.


Fotó: Mészáros Zsolt

1921 őszén ez az épület jórészt üres volt már, hiszen a Trianoni döntést követően megkezdődött a Vármegyeháza kiürítése, az iratok elszállítása és a hivatal elköltöztetése… Ezek között az „üres”, de sokat megélt falak között láthatja a soproni közönség ezt az érdekes színházi vállalkozást. Talán a hely ihlető ereje még jobban segíti a történet megértését, a korabeli emberi és erkölcsi dilemmák újragondolását, a 100 évvel ezelőtti történelmi szerepvállalás súlyát. 


Fotó: Mészáros Zsolt

A darab szerzője a szombathelyi bemutató után úgy nyilatkozott: megrendítő élmény volt a szövegeit azok között a falak között hallania, ahol annak idején valóságban is elhangozhattak a párbeszédek. A Magyar Dráma Napján többek között ezzel az előadással kapcsolódik a Soproni Petőfi Színház a Hűség Évének ünnepi programkínálatához. 4 soproni színész játszik a darabban: IV. Károlyt Papp Attila alakítja, Gömbös Gyulát Savanyu Gergely jeleníti meg, Molnár Anikó Zita királyné udvarhölgyét, Marosszéki Tamás pedig a kormányzó testőrségének vezetőjét játssza. Az előadást Kelemen Zoltán rendezte.

Jegyek – korlátozott számban - térítésmentesen igényelhetők az alábbi elérhetőségen: [email protected]


Fotó: Mészáros Zsolt

Fotó: Mészáros Zsolt

Borítókép; Mészáros Zsolt

Legnépszerűbb cikkek