| 2021. november. 24. | 2 perc olvasás

Történelmi konferencia a centenárium jegyében

"HAZA - SZERETET – HŰSÉG: A soproni népszavazás elő- és utóélete" címmel szervezett konferenciát Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata a VERITAS Történetkutató Intézettel a népszavazás 100. évfordulója alkalmából szerdán és csütörtökön a Liszt-központban. A konferenciát a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár Youtube csatornáján és a Sopron TV műsorán is élőben követhetik!

A két napos konferencia a soproni népszavazás történelmi jelentőségéről, valamint a korszak sajátosságairól szól.

A megjelenteket Prof. dr. habil. Szakály Sándor, a VERITAS főigazgatója köszöntötte. Beszédében úgy hivatkozott: Sopron, jelentős jubileumhoz érkezett. „Széles a merítés a két napos konferencián, amely a témákat és az előadókat érinti. Ma azt a témát járják körül az előadók, hogy 1919 és 1921 között mi zajlott ebben a régióban. Rendkívül kvalifikált szakemberek érkeztek, akik ennek az időszaknak szentelték munkásságuk jó részét. Egy centenárium alkalmával nem szabad felejteni, vagy dolgokat homályban hagyni – tette hozzá a főigazgató.


fotó: Griechisch Tamás

A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Farkas Ciprián. Sopron polgármestere hangsúlyozta: kötelességünk felhívni minden magyar ember figyelmét arra, amit a soproni népszavazás jelent a helyieknek. „Mi soproniak hisszük, hogy, a Hűség Napja nemcsak a mi ünnepünk, velünk ünnepelnek mindenhol a világban, ahol magyarok élnek és magyarul éreznek. Sopron maga a megtestesítője a kitartásnak, a hagyományok tiszteletének és az élni akarásnak. Fontos feladatunk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk, ez az év erről szól, hogy miért vagyunk Civitas Fidelissima, ennek fontos állomása ez a kétnapos konferencia„- emelte ki a városvezető.


fotó: Griechisch Tamás

Köszöntőt mondott Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is.  „Városunk 100 évvel ezelőtt reményt adott a nemzetnek akkor, amikor a nemzetnek talán akkor a legnagyobb szüksége volt. Hitet adtak a soproniak minden magyarnak, hogy van közös jövőnk, ha kiállunk magunkért, a családunkért és a hazánkért. Sopron bebizonyította, hogy a visszakerülése után egy elszigetelt helyzetben is fejlődni tudott, és teszi azt mai napig - hangsúlyozta Barcza Attila.


fotó: Griechisch Tamás

Az esemény résztvevőit az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára köszöntötte. Dr. Rétvári Bence kiemelte: a soproniak 1921-ben saját kezükbe vették saját sorsuk irányítását, egy rendkívül nehéz helyzetben. „A soproni példa mutatja számunkra, ha az emberek ki tudnak állni magukért és a nemzet, valamint a város érdekét tartják szem előtt, akkor a saját történelmünket is mi irányítjuk. Tisztelet és elismerés illeti minden 100 évvel ezelőtti soproni polgárt” - fűzte hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára.  


fotó: Griechisch Tamás

A délelőtt folyamán dr. habil Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója tart előadást Burgenlanddal kapcsolatos területi viták kérdéseiről. A nap elsősorban a trianoni időszak Nyugat-Magyarországa témájában zajlik. Szó esik a saint-germaini békéről és következményiről, Nyugat-Magyarország ügyéről a hazai németség szemszögéből, de a nyugat-magyarországi események sajtóvisszhangjáról is. A konferencia holnap folytatódik, amely szintén megtekinthető lesz a VERITAS Történetkutató Intézet Youtube-felületén, és a Sopron Tv adásában.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek