| 2021. szeptember. 22. | 2 perc olvasás

Történelmi konferencia Sopronban

„Jogbiztosítás és jogsértések Sopronban és Sopron megyében a kora újkortól a jelenkorig” címmel tartottak konferenciát Sopronban. Az érdeklődők a Rákosi-korszakról, a petőházi Zeke családról és a hűtlenségi perek történetéről is halhattak előadásokat.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjtemények Kollégiuma támogatásával valósult meg. Az eseményen Farkas Ciprián Sopron polgármestere és dr. Germuska Pál, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese köszöntötte a résztvevőket.  

- A Soproni Levéltárban „a jogbiztosítás és jogsértések Sopronban és Sopron megyében” témakörben tartanak előadásokat a szakma képviselői. Ez az esemény is rávilágít arra, hogy a levéltárak fontos szerepet töltenek be a települések életében. Sopronban a 19.században a Városi Levéltár a Polgármesteri Hivatal épületében kezdte meg működését. A levéltáraknak köszönhetően a lakosság vissza tud tekinteni a múltba, valamint  utána tudnak járni a különböző jogsértéseknek. A privatizáció időszakában a levéltárakban őrzött dokumentumok jelentettek segítséget az események megértésében. A jogtörténeti kutatásoknak rendkívül nagy jelentősége van, az 1921-es soproni népszavazás pedig kiemelt jogtörténeti emlék – mondta Farkas Ciprián polgármester. 


Fotó: Magasi Dávid

- A mai konferencián soproni és győri kutatók mutatják be a jogsértések és a jogbiztosítás különös eseteit. Az előadásokon a résztvevők megismerhetik, hogy a 17. századtól fogva milyen jogsértésekkel szembesült az állam, illetve az állampolgárok. A Soproni Levéltár jelentős érdemeket szerzett a végrendeleti kutatások területén - mondta dr. Germuska Pál, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese.


Fotó: Magasi Dávid

Fotó: Magasi Dávid

Az egész napos program során a jogszokásgyűjtés történetéről, a végrendeletek feldolgozásáról, valamint a párkapcsolati és házassági konfliktusokról is hallhattak előadásokat a résztvevők.   


Fotó: Magasi Dávid

Fotó: Magasi Dávid

Fotó: Magasi Dávid

Legnépszerűbb cikkek