| 2019. március. 8. | 1 perc olvasás

Történelmi turizmus a Páneurópai Piknik Emlékparkban

Megkezdődtek a látogatóközpont munkálatai a Páneurópai Piknik Emlékpark területén. A beruházásról pénteken tartottak sajtótájékoztatót. A történelmi esemény helyszíne ma kedvelt turistacélpont, ezért hiánypótló beruházás valósulhat meg – hangozz el az eseményen. A mintegy 340 négyzetméteres látogatóközpont augusztus 19-éig, a határáttörés 30. évfordulójáig készül majd el.

Nemzetközi szinten az egyik legismertebb történelmi eseményünk a Páneurópai Piknik - emelte ki Dr. Fodor Tamás a fejlesztésről tartott sajtótájékoztatón. A polgármester elmondta: egy olyan látogatóközpontot hoznak létre, amely méltó emléket állít a törtélemi eseményeknek, a cél pedig az, hogy kiszolgálják az ide érkező turistákat. Az emlékhely jelentőségét az is mutatja, hogy megkapta az Európai Örökség címet, elismerve az európai újraegyesítés folyamatában játszott szerepét. 


fotó: Griechisch Tamás

A történelmi esemény helyszínén megvalósuló központban interaktív kiállítás mutatja majd be hitelesen az 1989-es eseményeket. A Páneurópai Piknik és a határáttörés az európai újraegyesítés egyik jelképévé vált: 30 évvel ezelőtt a civil rendezvényt kihasználva, több száz keletnémet állampolgár szökött át a szabadságot jelentő nyugatra. Ezt követően omlottt le a berlini fal, és megszületett Németország, illetve Európa újraegyesítése. Ezért ez a beruházás hiánypótló - emelte ki Nagy László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány Kuratóriumának elnökségi tagja, titkára a pénteki sajtótájékoztatón. A sajtóbejáráson részt vett Dr. Simon István alpolgármester is.


fotó: Griechisch Tamás

A beruházás keretében egy mintegy 340 négyzetméteres látogatóközpont és egy, a vasfüggőny és határáttörés pillanatát megörökítő "időkapu" is megvalósul. A munkálatok 2019 elején kezdődtek és várhatóan a jubileumi 30. évfordulóra elkészülnek majd. A beruházás a Területfejletési Operatív Program finanszírozásában valósul meg, a Magyar Kormány és Sopron Önkormányzatának támogatásával. Az Emlékpark fejlesztésének teljes összege mintegy 400 millió forint.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek