| 2019. június. 3. | 2 perc olvasás

Történeti kertek napjai az Eszterháza Központ örökséghelyszínein

Idén a pünkösdi hétvégére esik a Történeti kertek, kastélyparkok napjai nemzetközi program. Június 7 és 9. között az Eszterháza Központ örökséghelyszínei, –a fertődi Esterházy-kastély és a nagycenki Széchényi-örökség sajátos barokk-rokokó idéző kastélyparkjaival, kertjeivel –, ezúttal Európa történeti kertjeivel és parkjaival együtt nemzetközi programsorozat keretében mutatják meg különlegességüket és egyediségüket.

- Vannak értékeink, van mire büszkék lennünk, ezért is csatlakozott az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont idén is – immár második alkalommal - a programhoz – mondta el Egresitsné Firtl Katalin ügyvezető.

Az Esterházy-kastély parkja és a kapcsolódó táj – Eszterházán a Lés-erdőt is idesorolva –  a barokk kertművészet legérettebb magyarországi alkotása, s egyben a barokk tájformálás európai léptékkel mérve is nagyszabású, példaértékű megjelenése. Mintegy teljessé teszi látványban és érzetben mindazt az előkelő pompát, amelyet építészeti alkotásként a kastély-együttes, belsőépítészetben a kastélyterek, zenében az itt élt Haydn életműve fémjelez. Igen, a barokk mi vagyunk…, ezt Európának, a világnak is látnia kell - tette hozzá az ügyvezető.

- A nagycenki Széchényi-örökség helyszínei szintén várják ez alkalommal az érdeklődőket. A nagycenki Széchenyi-kastély ma 9 hektáron elterülő parkja és természeti környezete is egyedi. Ez előbbi érdekessége, hogy még ma is be tudja mutatni a park alakulásának történetét az egykori ősparktól kezdődően az angolpark alakulásáig. A park változatos élővilága, az őspark fái, a telepített és külhonból hozott korabeli ritkaságok izgalmas felfedezőtúra lehetőségét nyújtják.

A kettős, úgynevezett „allée verte” fasort gróf Széchényi Antal és felesége Barkóczy Zsuzsanna 1750-ben ültettette. A 20 méter széles, több mint két kilométer hosszú cenki hársfasort a világörökség védelme alatt áll. 

Történeti kertek, kastélyparkok napjai programkínálata

Esterházy-kastély, Fertőd

„Az angol park titkos élete” címmel június 8-án, szombaton és június 9-én, vasárnap  10:00 és 15:00 órakor szakmai vezetéssel mutatják be az Esterházy-kastély parkjait, kertjeit annak növény- és állatvilágát

Az 50 perces túrán a részvétel ingyenes, előzetes regisztráció szükséges az [email protected] e-mail címen 2019. június 7-én, pénteken 17:00 óráig. A csoportlétszám: 20 fő.  Gyülekezőpont: Esterházy-kastély, díszkapu.

A túrák jellege miatt kényelmes ruházat és zárt cipő viselete ajánlott. A kastély parkjai egyébként meg minden nap 8:00 órától sötétedésig látogathatók.

Széchényi-örökség, Nagycenk

„Élet a kastélyparkban” címmel június 7-én, pénteken, 11:00 órakor parkséta indul.

„Alkonyi zsongás a kastélyparkban és Hársfasoron” címmel 18:00 órakor vezetett túra.

A túrák a kastélypark, illetve a Hársfasor történetét, növényvilágát és állatvilágát mutatják be. Rossz idő esetén beltéri vetített képes előadásra várják az érdeklődőket.

A programok térítésmentesek, előzetes regisztráció szükséges az [email protected] e-mail címen, vagy a +36 99 360 023, vagy a +36 30 447 1248 telefonszámon 2019. június 6-án, csütörtökön 18:00 óráig. A csoportlétszám: 20 fő.  Gyülekezőpont: Széchenyi-kastély, múzeum bejárat, pénztár.

A túrák jellege miatt kényelmes ruházat és zárt cipő viselete ajánlott.

Játszóház június 8-án, szombaton, 10-14 óra között a nagycenki Széchenyi-kastély Virágházában.

A program térítésmentes, előzetes regisztráció szükséges az [email protected] e-mail címen, vagy a +36 99 360 023, vagy a +36 30 447 1248 telefonszámon 2019. június 7-én, pénteken 18:00 óráig.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

Legnépszerűbb cikkek