| 2017. november. 6. | 1 perc olvasás

Tóth Ágoston honvédezredesre emlékeztek Sopronban

A Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálata valamint a Lions Club Sopron tagjai minden esztendőben elhelyezik az emlékezés és a tisztelet koszorúit az egykori térképész sírjánál.

Megemlékezést tartottak hétfőn délelőtt Tóth Ágoston térképész, hadmérnök, akadémikus sírjánál a soproni Szent Mihály-temetőben, ahol emlékező gondolatokat mondott Szalay László alezredes, a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatának megbízott szolgálatfőnöke. Emlékező szavaival felidézte Tóth Ágoston életútját és azon szolgálatait, amelyekkel elősegítette a Magyar Honvédség hadmérnöki munkáját. 

A megemlékezésen koszorút helyezett el a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálata nevében Szalay László alezredes megbízott szolgálatfőnök és Dr. Nagy Péter alezredes, a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatának főmérnöke, szolgálatfőnök helyettese. 

Az eseményen Tóth Ágoston nyughelyének gondozói, a Lions Club Sopron tagjai idén is részt vettek, akik nevében Balogh Sándor a klub soros elnöke helyezett el koszorút valamint a klubtagok az emlékezés virágaival tisztelegtek az akadémikus emléke előtt. 

Tóth Ágoston a XIX. század magyar katonai térképészetének kiemelkedő egyénisége volt, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc neves katonai vezetője. Az önnálló magyar térképészet megteremtésének kezdeményezője. Élettörténetét a szintén Lions-tag, dr. Károlyi György gyermekorvos írta meg a közelmúltban megjelent Nemzeti Sírkert Sopron című kötetben, amelynek példányai még korlátozott számban elérhetőek a Bünker János Rajnárd Közben található Cédrus könyvkereskedésben.  

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek