Tovább enyhülnek a korlátozások Ausztriában

Újabb szakaszába lépett a koronavírus elleni védekezés Ausztriában. május 29-től ismét kinyithatnak a szállodák, a szabadstrandok és a mozik, július 1-től pedig már a több száz fős rendezvényeket is meg lehet szervezni.

A szállodák közösségi tereiben legalább egyméteres távolságot kell tartani az idegen vendégektől. A bejáratnál és a recepción kötelező lesz szájmaszkot viselni az új szabályok szerint.

A pünkösdi hosszú hétvégével tehát véget ér a szállodák számára a koronavírus által bevezetett kényszerzárlat. Ennek ellenére május 29-től csak a szállásadók fele nyitná csak meg kapuit, jelentette az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ).

Május 29-től legfeljebb 100 fős létszámmal ismét lehet szervezni esküvőket és temetéseket is. Ha a lakodalmon vagy halotti toron ételt, italt szolgálnak fel, az asztalokra az éttermekben érvényes szabályok vonatkoznak. A lakodalmakban pedig csak az egy háztartásban élők táncolhatnak egymással, másoktól két méter távolságot kell tartaniuk.

Május 29-től ismét nyithatnak a mozik Ausztriában – itt is a rendezvényekre kiszabott biztonsági előírások érvényesek. Egy teremben egyszerre 100 látogató engedélyezett. De nem csak a mozik nyithatnak, hanem a fitnesztermek is, az edzési szabályokat később teszik közzé.

A pünkösdi hétvégére megnyitnak a strandok is. A szabadtéri fürdőkben azokon a helyeken, ahol napozni lehet, az óvintézkedések részeként tíz négyzetméterenként csak egy személy tartózkodhat, de ez alól is kivételt jelentenek a közös háztartásban élők. A szájmaszkot kizárólag zuhanyzás közben és a medencékben lehet levenni. A vendégek előzetesen interneten is megvásárolhatják a belépőjegyeiket.

Levegőhöz juthat a szórakoztatóipar is

Július 1-jétől tovább lazulnak a rendezvényszervezés szabályai: beltéri programokon már legfeljebb 250-en, a szabadtérieken pedig 500-an vehetnek részt; a résztvevők viszont csak a számukra kijelölt helyre ülhetnek, az arcmaszkot pedig csak akkor vehetik le, ha a székek között legalább egy méter távolság van.

Felvételek forrása: red, ORF.at/Agenturen

Legnépszerűbb cikkek