| 2019. május. 22. | 2 perc olvasás

Tovább erősödhet a térség turisztikai vonzereje

Tovább erősödhet a Sopron – Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térség idegenforgalmi vonzereje. A kiemelt turisztikai térségről szóló kormányhatározatban leírt fejlesztési célok sora a bor és gasztronómia területének erősítésével egészült ki, melyben összesen nyolcszáz millió forintos kormányzati támogatást kaphatnak az ágazat szereplői. A kizárólag hazai forrásból megvalósítandó fejlesztésekről tartott projektindító tájékoztatót a Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.

A Sopron-Fertő kiemelt turisztikai térség fejlesztése komplex módon valósul meg úgy, hogy a különböző elemek egymással összefüggő rendszerben kapnak helyet. Ennek részeként - a turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése révén - hazai forrásból kaphatnak támogatást a bor- és gasztroturizmus területén tevékenykedő helyi vállalkozások, elősegítve ezzel is a térség idegenforgalmának fellendülését.

A kormányzati támogatások célja, hogy az idegenforgalom egyik legfontosabb szereplői, a vendéglátó helyek, éttermek és a Sopronhoz szervesen hozzá tartozó borászatok a lehető legmagasabb színvonalon tudják kiszolgálni az egyre növekvő igényeket.

A bor, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó gasztroturizmus a térség idegenforgalmi kínálatának fontos eleme. A vendéglátás és bor vonatkozásban az eddigieknél is nagyobb fejlődési lehetőség van Sopronban – ezért határozott a kormány az ide érkező források kibővítéséről. A térség bor- és a gasztro turizmusát élénkítő fejlesztések elengedhetetlenek ahhoz, hogy az egész desztináció komplex módon lépjen előre.

A szerdai projektindító rendezvényen a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségbe tartozó borászatok és vendéglátó helyek vezetőit  tájékoztatták az őket érintő pályázati lehetőségekről,  amelyek a bor- és gasztronómiai turizmus és tevékenység magasabb szintre emelését és összefogását célozzák meg.

Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta: Magyarország kormánya ezzel a fejlesztéssel mintegy 800 millió forintos összeget bocsát a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai térség fejlesztési lehetőségére. Itt az a cél, hogy valós igényeket felmérve, a bor és gasztronómia területén tevékenykedőket próbáljuk egy pályázati forráshoz juttatni, annak érdekében, hogy ez egy kiegészítő szolgáltatásként mindenképpen megjelenjen erőteljesen és hosszútávon a térség turisztikai palettáján.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta: a magyar kormány több mint 300 milliárd forintból beköti Sopront a magyar autópálya és gyorsforgalmi hálózatba, ezáltal bekapcsolja a hazai és nemzetközi úthálózatba is. Ez az óriási fejlesztés végre egy olyan lépés lesz a városnak, mely valóban lényeges módon meg tudja változatni az utazási döntést, akár a belföldi, akár a külföldi turizmus tekintetében. 

Legnépszerűbb cikkek