| 2022. augusztus. 20. | 1 perc olvasás

Tovább gazdagodott a Kárpáti-malom

150 évvel ezelőtt született Kárpáti Sándor zeneszerző Kőszegen, aztán az élet úgy hozta, hogy Sopronban, a tanítóképzőben lett zenetanár. Feleségül vette a Kárpáti-malom tulajdonosát, mely ma már Bánfalva egyik éke a felújításának köszönhetően. A zeneszerző tiszteletére emlékszobát és emléktáblát avattak szombaton.

Kárpáti Sándor a malom csodálatos környezetében számos zeneművet komponált és művészbarátaival egy valóságos kulturális központot hoztak itt lére. A most átadott emlékszobában a dédelgetett emléktárgyak kaptak helyet, így a hangvillája, a karmesteri pálcája és dokumentumai, kézzel írott kottái - részletezte dr. Kárpáti György, a zeneszerző unokája. Kőszegen is ápolják Kárpáti Sándor emlékét, hisz az idei esztendőt emlékévévé nyilvánították, és bemutatták a Feltámadás című oratóriumát is.

fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepségen Perkovátz Tamás, a Városszépítő Egyesület alelnöke idézte fel a malom felújításának történetét, valamint Terplán Zoltán, Kőszeg alpolgármestere is elmondta üdvözlő gondolatait. A soproni önkormányzatot Mágel Ágost önkormányzati képviselő képviselte.

fotó: Griechisch Tamás

Dr. Józan Tibor, a Városszépítő Egyesület elnöke elmondta, szervezetük nagyon gyorsan támogatta az emléktábla kihelyezésének tervét, amit a Kárpáti család indított el. Az emléktáblát közösen leplezték le.

fotó: Griechisch Tamás

A malomban a Kőszegi Vonósok adtak koncertet a szerző műveiből.

fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek