| 2018. május. 12. | 1 perc olvasás

Tovább gyarapodott a Madarak és Fák Napja Emlékerdő

16 fát ültettek el szombaton a Nyugdíjasegyetem hallgatói a Madarak és Fák Napja Emlékerdőben. A területen immár mintegy 300 csemete cseperedik, emlékeztetve az arra járókat a természet védelmének fontosságára.

A Madarak és fák napja alkalmából rendezett faültetésen Prof. Dr. Faragó Sándor a Nyugdíjasegyetem alapítója, Bánáti László a TAEG Zrt. parkerdei és kommunikációs igazgatója, valamint a szervező, Dr. Hartl Éva a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar docense köszöntötte a népes hallgatóságot. 

Az emlékerdőben 16 kocsánytalan tölgyet ültettek el a résztvevők, melyek GPS koordinátákkal jelöltek, így bármikor beazonosíthatóak és felkereshetők. 

Az  emlékerdőt 2016-ban alapították, a Madarak és Fák Napjáról szóló miniszeri rendelet születésének 110. évfordulója alkalmából. Azóta folyamatosan gyarapodik a terület: óvodások, iskolások, baráti társaságok, családok ültetnek ide.  

1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon először a madarak és fák napját, amit aztán az 1906. évi I. törvénycikk szabályozott. Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletben írta elő: évente egy napot a tanító szenteljen arra, hogy a tanulókkal a hasznos madaraknak és azok védelmének jelentőségét megismertesse. 

A faültetés a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar, a Tanulmányi Erdőgazdaság és az Országos Erdészeti Egyesület soproni helyi csoportja szakmai együttműködésében valósult meg.

Legnépszerűbb cikkek