| 2022. március. 11. | 1 perc olvasás

Tovább szépül a soproni vasútállomás

Március 16-tól folytatódik a soproni vasútállomás épületegyüttesének teljes felújítása. A munkálatok keretében a várótermet is tartalmazó központi épületrész külső-belső felújítása, valamint a dél-keleti üzemi épületszárny külső felújítása történik meg. A kivitelezés során a vasútállomás folyamatosan üzemel, a munkavégzés a menetrendet nem befolyásolja.

A GYSEV Zrt. már korábban több jelentős felújítást elvégzett a vasútállomás épületében: megújult az észak-nyugati épületszárny, kialakították a szolgáltatóházat, az Utascentrumot és az állomási óratorony is megszépült, valamint díszkivilágítást kapott.

A március 16-án kezdődő munkálatok célja az egységes építészeti összkép megteremtése, valamint a várócsarnok adottságainak jobb kihasználása, belső közlekedési rendszerének optimalizálása, a szolgáltatások színvonalának további javítása.

A fontosabb munkálatok:

  • Az épületre a korábbiakban használttal megegyező kerámiaburkolat kerül, a burkolatot több helyen zöld-sárga minta díszíti majd.

  • Az érintett épületrészekben kicserélik a nyílászárókat; a burkolatokat, álmennyezeteket, tetőszigetelést elbontják, majd korszerű anyagok használatával és építési technológiák alkalmazásával építik vissza.

  • Az I-es peron megközelítése változik: az aluljáróba vezető lépcső másik oldalán lesz majd lehetséges.

  • A jelenleg üzemelő eXpresszót teljes egészében elbontják, helyette egy tágas fogyasztótérrel rendelkező vendéglátó egységet alakítanak ki.

  • Folytatódik a várócsarnok akadálymentesítése.

  • Az Állomás utcai emeleti terasz látogatható lesz, emiatt összekötik a belső galériákat.

A felújítás alatt a személypályaudvar folyamatosan üzemel, a munkavégzés a menetrendet nem befolyásolja, ugyanakkor a tervezett munkálatok a várócsarnok teljes területét, a bejáratot és kijáratot is érintik, emiatt időszakos korlátozásokra kell számítani. Ideiglenes közlekedési útvonalakat jelölnek ki, és időszakosan a személypénztárak helye is változik majd.

További fontos információ, hogy a jelenlegi szolgáltatások egy része - pl. csomagmegőrző, ATM, nyilvános telefon - időszakosan nem lesz elérhető.

A munkálatok elvégzéséhez a kivitelező építési állványzatot készít, illetve az épület mellett további területeket vesz majd igénybe, amely érintheti az épület gyalogos megközelítését, vagy akár a gépkocsi parkolást is.

A GYSEV Zrt. mindenkit arra kér, hogy a kivitelezés ideje alatt fokozott óvatossággal közelítse meg az állomásépületet, utasainktól pedig azt kérjük, hogy utazás előtt a megszokottnál korábban érkezzenek a vasútállomáshoz.

Az állomásépület felújításának mostani üteme - a tervek szerint - október végéig tart.

 

Borítókép; GYSEV Zrt. 

Legnépszerűbb cikkek