További enyhítések a vendéglátóhelyeken, marad az ingyenes parkolás, tarthatnak lakodalmakat

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a megyékre nézve a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. Gulyás Gergely online sajtótájékoztatón közölte, a Pest megyei koronavírus-fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidékiekhez, ezért Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti egy egységnek a kormány.

Azok a szabályok, melyekről a kormány döntött, illetve melyekről az operatív törzs Budepest esetében még dönteni fog hétfő hajnalban lépnek életbe.

A miniszter a megyékre vonatkozó szükségessé vált enyhítéseket ismertetve hangsúlyozta, az 1,5 méteres védőtávolságra és az arc eltakarására vonatkozó szabályokat fenntartják, de a vendéglátóhelyek belső zárt részében (különösen étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) a tartózkodás a jövőben megengedett. Az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, erre kérik lehetőség szerint a vendégeket is, valamint a védőtávolság betartására. A szállodák és a panziók a megyékben fogadhatnak vendégeket – mondta.

Hozzátette, a vidéken érvényben lévő enyhített szabályozásokat visszaigazolta az élet, a lazítások nem vezettek a fertőzések tömegessé válásához.

„Továbbra is a központi régióban, Budapesten van a legtöbb fertőzött. Ezeket az adatokat is folyamatosan értékeljük virológus, biológus, orvos szakemberekkel” – fűzte hozzá.

A veszélyhelyzet végéig indokolt fenntartani az egész ország területén jelenleg érvényben lévő díjmentes parkolást – emelte ki a miniszter.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról számolt be, hogy vidéken és Pest megyében június 1-jétől 200 főig megtarthatók lesznek a lakodalmak.

A kormány lehetségesnek látja a koronavírus-járvány miatt bevezetett budapesti korlátozások enyhítését is – közölte Gulyás Gergely. Elmondta, a kormány azt kérte a főpolgármestertől és a kerületi polgármesterektől, hogy csütörtök délután 3 óráig nyilvánítsanak véleményét arról, milyen döntést hozzon a kormány. Ezt követően a kormány virológusokkal egyeztet, majd az operatív törzs dönt arról, milyen új szabályok lépjenek életbe a fővárosban – ismertette.

Megjegyezte, az új szabályokat pénteken vagy legkésőbb szombaton mindenki megismerheti.

Legnépszerűbb cikkek