| 2018. március. 18. | 1 perc olvasás

Továbbra is érvényben a riasztás - zord időjárás várható a napokban

Továbbra is érvényben van a katasztrófavédelem 1. fokú riasztása Sopron térségében, ugyanis az akár 49 km/h sebességgel süvítő szél a friss hóval fedett területeken alacsony torlaszokat emelhet – időközben ezt a figyelmeztetést kiterjesztették Csornára, Mosonmagyaróvárra és Kapuvárra. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy éjjel számottevő csapadék hullott alá a Dunántúlon.

Aggodalomra azonban nincs ok – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján Sopronban és környékén vasárnap már csupán elenyésző hó fog esni a jelenleg meglévő öt centiméter körüli értékhez, az is csupán a nap első felében, ugyanis délutánra fokozatosan felszakadozik a felhőzet, és már csak elszórt hószállingózás alakulhat ki. Ezzel párhuzamosan a légmozgás is enyhül, ezért folyamatosan csökken a hófúvások kialakulásának esélye. Járhatatlan utakról, áramkimaradásról Sopronban és környékéről nem tudunk.

A nagykabátot ugyanakkor még nem érdemes eltenni a szekrény mélyére, ugyanis erős lehűlésre, és komoly éjszakai fagyokra kell számítani. A hőmérő higanyszála vasárnap –6 és -3 fok között fog ingadozni.


illusztráció

Felfüggesztették a TISPOL akciót

A rendkívüli időjárási körülményekre való tekintettel Papp Károly rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány felfüggesztette a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére irányuló akciót, amely 2018. március 17-én kezdődött volna – olvasható a police.hu oldalán.


police.hu

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy ilyen időjárási viszonyok közepette az autó könnyebben megcsúszik, s a féktávolság is jelentősen megnő. Ezért azt javasolják a sofőröknek, hogy vezessenek lassabban, és tartsanak nagyobb követési távolságot, illetve figyeljenek jobban oda a gyalogosokra! Emellett tanácsos induláskor a gépjárművet teletankolni, az ablakmosót fagyálló folyadékkal feltölteni, az akkumulátor kapacitását ellenőrizni, és hóláncot, illetve hólapátot vinni. Emellett a szakemberek azt is javasolják, hogy a hosszabb útra vállalkozók öltözzenek melegen, töltsék fel mobiltelefonjuk akkumulátorát, valamint gondoskodjanak némi ételről és italról, továbbá pokrócot is tegyenek a kocsijukba – ez ugyanis jó szolgálatot tehet egy elakadás esetén.

Legnépszerűbb cikkek