| 2022. szeptember. 29. | 2 perc olvasás

Továbbra is várja a segíteni vágyókat a soproni Plazma Pont!

A plazmaadók közössége egy baráti és jó hangulatú közösség, amihez alkalmanként egy órányi időtöltéssel csatlakozva egy nemes célért tudunk együtt tenni. A segítő szándék nem marad viszonzatlanul – a Plazma Pont költségtérítéssel, különleges akciókkal, meglepetésekkel várja plazmaadókat.

A Plazmaszolgálat Kft 2009 óta működtet plazmaferezis állomásokat Magyarországon, és ma már 11 Plazma Ponton várja a plazmaadókat. A soproni Plazma Pont 2021 júliusában nyitotta meg kapuit. Az elmúlt egy évben szakembereik számtalan segíteni vágyót fogadtak professzionális, jól felszerelt körülmények között.

A plazmaadás folyamata egy jól felépített rendszer alapján történik.

- Különbséget kell tenni, hogy az adott jelentkező rendszeres plazmaadó vagy első alkalommal érkezik hozzánk alkalmassági vizsgálatra. Minden egészséges felnőtt ember lehet plazmaadó, 18-tól 60 éves korig, akinek a testsúlya eléri az 50 kilogrammot. Az első plazmaadást egy átfogó orvosi alkalmassági vizsgálat előzi meg, amely magában foglal egy belgyógyászati vizsgálatot, kórelőzmény-felvételt, valamint egy vérvételt, amely során fehérjeszintet, vérképet nézünk, illetve különböző fertőző betegségeket zárunk ki. Amennyiben ezek rendben vannak, nagyjából 7-8 nap múlva jöhet hozzánk az első plazmaadásra az illető – részletezte dr. Pukler András, a soproni Plaza Pont főorvosa.

A véradáshoz nagyon hasonló a plazmaadás, azonban van néhány különbség.

A plazmaadás során nem a vér alakos elemeit, hanem magát a vérplazmát vesszük le a plazmaadótól. Plazmát 365 nap alatt negyvenöt alkalommal adhat valaki. Továbbá fontos kitétel, hogy csak az lehet plazmaadó, aki évente egyszer vért is ad.

Elsősorban Magyarországon használják fel a levett vérplazmát. A vérplazma elengedhetetlen összetevője bizonyos gyógyszerkészítményeknek. Fel tudjuk használni veleszületett immunhiányban, hemofíliás betegeknél, májbetegeknél, vesebetegeknél vagy szervátültetetteknél, illetve néhány fertőző betegség esetében is.

Mire figyeljünk plazmaadáskor?

Plazmaadóként a legfontosabb a megfelelő folyadékbevitel. Már a plazmaadást megelőző napon is 2-3 liter folyadékot érdemes elfogyasztani, illetve a plazmaadást megelőző néhány órában minimum másfél liter folyadék fogyasztása javasolt. A táplálkozásra is feltétlenül figyelni kell. Fontos, hogy szénhidrátban gazdagon, viszont mindenképp zsírszegény módon táplálkozzon a leendő plazmaadó.

- A soproni Plazma Ponton a plazmaadásra fordított időért cserébe alkalmanként minimum 12.000 forint juttatás jár minden egyes plazmaadónak, ami minden ötödik alkalommal 15.000 forintra emelkedik. Ezen felül minden látogatónk kalóriapótló finomságokat – szendvicset, kávét, energiadús szeleteket kap. Ezen felül folyamatos akcióink, nyereményjátékaink vannak a Plazma Pontokon és országos szinten egyaránt, valamint social media felületeinken, a Facebookon és az Instagrammon is szervezünk nyereményjátékokat plazmaadóink, leendő plazmaadóink számára – mondta el Steixner Péter centrumvezető.


További információ a plazmaadásról, valamint jelentkezés plazmaadónak a www.sopron.plazmaadas.hu weboldalon, a 06 80 111 117 ingyenesen hívható zöldszámon,
a www.facebook.com/sopronplazma Facebook-oldalon, továbbá személyesen az AlphaParkban, a Határdomb út 1-2. szám alatt lehetséges.

Legnépszerűbb cikkek