| 2020. március. 19. | 1 perc olvasás

Továbbra sem tervezik a kijárási tilalom elrendelését Magyarországon

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatója: Nincs tervben a kijárási tilalom, de szigorítják a házi karantént.

Továbbra sem tervezik a kijárási tilalom elrendelését, de történhetnek intézkedések, hogy a hatósági házi karantén szabályait ellenőrizzék – közölte Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Összesen 3065 hatósági karantént rendeltek el, de sokan nem tartják be ezt – mondta, arra kérve a lakosságot, hogy vegyék komolyan a járványhelyzetet.

Az áruszállításra a korlátozások nem érvényesek. Rajkán és Szentgotthárdon 60, Hegyeshalomnál 120 perc a várakozási idő.

Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte, hogy 73-ra emelkedett a fertőzöttek száma, és hat embert kezelnek intenzív osztályon.

Csoportos fertőzésekről lehet már beszélni, az ország minden részén, szoros kontaktusban lévők között gyorsan terjed – mondta.

Minden gyanús esetet és szoros kontaktjait ellenőrizni fogják. A gyanús eseteknél lehetőség lesz az otthoni tesztelésre. Az otthoni mintavétel elvégzésében a mentőszolgálat segít. Pozitív minta esetén a súlyos állapotúakat kórházba szállítják.

Közölte, hogy az esetek 85 százalékban a betegség enyhe tünetetekkel átvészelhető, és ekkor nem kell kórházba menni. Pozitív eredmény és enyhe tünet mellett házi karantén javasolt. Az idős és krónikus betegek maradjanak otthon, ne menjenek közösségekbe – hangsúlyozta. Nyomatékosan közölte, hogy az állampolgárok maradjanak otthon.

„Az utolsó órában vagyunk, hogy átlépünk-e a tömeges megbetegedések időszakába” – hívta fel a figyelmet.

Péntektől online sajtótájékoztatót tart az operatív törzs – közölte Kovács Zoltán csütörtökön.

Legnépszerűbb cikkek