| 2019. február. 13. | 1 perc olvasás

Tőzike: vigyázz rám!

Február második felétől, a tavasz közeledtével egyre több érdeklődő keresi meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságát a csáfordi tőzikés erdő „virágba borultsága”, megközelíthetősége felől. A védett terület látogathatóságával kapcsolatosan az alábbiakra hívják fel minden leendő kiránduló figyelmét a szakemberek.

Az elmúlt években folyamatosan növekvő látogatói létszám egyre nagyobb gondot okoz a csáfordjánosfai tőzikés erdő természeti értékei számára.

A látogatók között rendre vannak olyanok, akik egyrészt nem megfelelő öltözetben (lábbeliben) érkeznek a helyszínre, másrészt a saját élményszerzésük fontosabb, mint a természeti értékek megóvása. A kijelölt útról letérő látogatók meggondolatlan cselekedetükkel olyan taposási kárt okoztak, amelynek során a nemzeti park legszerényebb becslései szerint is több tízezer tő virág pusztult el – több millió forint értékben. Az eszmei kár pedig felbecsülhetetlen.


Fotó: Véghelyi Eszter

Elkeserítő tapasztalataik miatt ezen a tavaszon a nemzeti park szigorítja a tőzikés védelmét.

Egyrészt, arra kérnek mindenkit, hogy kerüljék a szervezett nagycsoportos látogatást, illetve időjárástól függetlenül a tanösvény teljes szakaszán ezentúl csak gyalogosan és kizárólag magas szárú gumicsizmában közlekedjenek. Vagyis kötelezően a kijelölt úton kell haladni, még ha sáros, vagy vizes is, erre kell a vízálló lábbeli!

Ellenkező esetben a természetvédelmi őrök a terület elhagyására kérik meg az illetőt. A tanösvény nyomvonaláról letérni szigorúan tilos – a kijelölt útvonal jól látható - ; aki mégis letér, azt a vonatkozó jogszabályok alapján szigorúan büntetni fogják. A bírság elérheti az 50 000 Ft-ot is!  A nemzeti park  a „tőzikés” jövőjének biztosítása érdekében a tansövény nyomvonalát is módosítani fogja, erre várhatóan a jövő évben kerül sor. Addig is, a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai mellett a tanösvény táblák segítik a terület bemutatását, illetve a természetjárás szabályait ismertető jelzések (piktogramok) „erősítik” a felelős természetjárást.

Azok a látogatók, akik a terület értékeit inkább szakavatott vezető segítségével szeretnék megismerni, a nemzeti parknál tudnak bejelentkezni.

Borítókép: illusztráció! Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park

Legnépszerűbb cikkek