| 2023. június. 13. | 3 perc olvasás

Tradíció és innováció – megnyitott a Soproni Múzeumnegyed

Átadták Sopron szívében a város legújabb turisztikai attrakcióját. A Múzeumnegyed történelemmel átitatott falai megnyíltak az érdeklődők előtt. A projekt során összekapcsolták a múzeumként működő Fabricius-házat, Storno-házat és az egykor lakóházként funkcionáló Tábornok-házat, mellyel egy múzeumi egység alakult ki. A fejlesztés kormányzati támogatással, a Modern Városok Programhoz kapcsolódva valósult meg.

A fejlesztés megvalósítása során a belső átjárók összekapcsolásával az önállóan megközelíthető és bejárható három Fő téri épület köztéri megjelenése továbbra is önálló karakterű maradt, azonban a három épületből a belső terek faláttörésekkel történő összekapcsolásával, átjárók kialakításával egyetlen épületkomplexum lett. A fejlesztés tartalmazta a Tábornok-ház átalakítását, felújítását, udvarlefedését; a Fabricius-ház utcai és udvari oldalszárnyának felújítását, továbbá az épületek és a Storno-ház mögötti függőkert felújítását. Az újonnan kialakított központi fogadótér a Tábornok-ház fedett belső udvara lett.

fotó:Griechisch Tamás

Az ünnepélyes átadón beszédet mondott dr. Tóth Imre a Soproni Múzeum igazgatója, aki kiemelte: „A történelmi infrastruktúra fejlesztés mindig is a múzeumok feladata volt. Amikor kiállítást szervezünk nem csak tárgyakat teszünk egymás mellé, hanem egy gondolatot egy üzenetet fogalmazunk meg a látogatónak, a térrel az épülettel együtt. A Soproni Múzeumnegyed tökéletes példája, hogy a hagyomány és megújulás, azaz tradíció és innováció egymás mellett megvalósulhat.”

Fotó: Griechisch Tamás

dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere köszöntőjében kihangsúlyozta: „Ahogyan e három ház egybeforrott Sopron történetével, épp úgy forrt egybe e három épület is az új Múzeumnegyedben. Nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközi szinten is kimagasló az a munka és teljesítmény, amelyet az építészek, a munkások és a múzeum dolgozói véghez vittek. Nekünk az a célunk, hogy a múltat tisztelve és megőrizve a jövő városát építsük. Tesszük mindezt az itt élő emberekkel közösen, vállvetve. Városunk fejlődésének kulcsa ugyanis a közös munkában rejlik. „

Fotó: Griechisch Tamás

Köszöntőt mondott Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője, aki kiemelte:
Sopron történelmi belvárosa, a mi büszkeségünk. Turisztikailag elmondhatjuk, hogy ezzel a fejlesztéssel még inkább a Fő tér, még inkább a belváros magja, és a Tűztorony környéke kerül fókuszba. Hiszen ez az épület egyedi építészeti megoldásokkal ötvözi azt a tradicionális múltat, amit itt a Soproni Múzeum kiállítása bemutat mindenki számára. A Soproni Múzeumnegyed a 21. század kívánalmainak tökéletesen megfelel, olyan múzeumpedagógiai eszközöket alkalmaz, mely érdekessé teszi a kiállítást minden korosztály számára. Csodálatos dolog, hogy ebben a nehéz költségvetési időszakban is meg tudott valósulni a Múzeumnegyed, hisz ne feledjük el, hogy nemrégiben a Covid miatt a turisztika összeomlott, a háború okozta gazdasági és energia válság miatt pedig számos projektet le kellett állítani. Köszönhetően Magyarország kormányának, mint egy tisztelegve Sopron előtt ez a Múzeumnegyed program megvalósulhatott, amiért hálával tartozunk. „

Fotó: Griechisch Tamás

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta:
„A kormány hisz a vidék fejlődésében, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a fejlesztések megvalósulhassanak. Az elmúlt 11 évben véghez vitt soproni fejlesztések mind azt bizonyítják, hogy ez a hit valóban a realitásból táplálkozik. 2010 óta több, mint 350 milliárd Ft-ot fordított a magyar költségvetés Sopron, és térségének fejlesztésére. Sikerült a várost becsatlakoztatni a gyorsforgalmi úthálózatba is, így mind az itt élők életminősége javult, mind pedig a turizmus fellendülhet. A Modern Városok Programjának megkezdett projektjei befejezésre kerülnek, még ha nehézségek árán is, így Sopron városa, Sopron ékköve, akkor kerülhet fel a koronára, ha befejeződnek azok a megkezdett turisztikai fejlesztések, melyek versenyképessé teszik a várost a nyugati határszélen."

Fotó: Griechisch Tamás

Az eseményen részt vett még dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, Tóth Éva tanácsnok és önkormányzati képviselők is.

Fotó: Griechisch Tamás

Az épület csodálatos kiállítóterei szebbnél szebb tárlattal várják az érdeklődőket. A Fabricius-ház, a Storno-ház és a Tábornok-ház összekapcsolásával egy egységes múzeumi tér jött létre, mely lehetővé teszi a város kulturális kincseinek megőrzését. Az új Múzeumnegyed Sopron egyik legfontosabb kulturális központja és turisztikai célpontja lesz.

Fotó: Griechisch Tamás

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek