| 2022. június. 13. | 1 perc olvasás

Tradíció és megújulás - levéltári konferencia Sopronban

A Soproni Levéltár az MTA BTK Lendület kutatócsoportjával együttműködésben hétfőn délelőtt rendezte meg a Tradíció és megújulás az egykori Sopron vármegye területén 1767–1989 című szakmai konferenciáját.

- A rendezvény egy társadalom és településtörténeti konferencia ennek a térségnek a múltjáról. Az előadások egy része az 1921 utáni Sopronra fókuszált - tudtuk meg dr. Dominkovits Pétertől, a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára vezetőjétől.

fotó:Griechisch Tamás

A konferenciát megnyitó beszédében dr. Simon István alpolgármester hangsúlyozta: történelmi tudásunk, amit az iskolában és utána tanulunk változik. A történelmet tudósok, történészek, régészek, levéltárosok kutatják. Tudományos felfedezéseik alapján alakul a történelemről alakított képünk, pontosabban látjuk a történelmi fejlődés irányát, lépéseit. Ezt a fejlődést szolgálja ez a konferencia is. A múlt kutatása nem egy öncélú tevékenység, hanem próbálunk belőle tanulságokat levonni. A történelem az élet tanítómestere. Mi tanulni szeretnénk a történelmi múltunkból.

fotó:Griechisch Tamás
fotó:Griechisch Tamás
fotó:Griechisch Tamás
fotó:Griechisch Tamás

 

Legnépszerűbb cikkek