| 2018. február. 20. | 2 perc olvasás

Tragédia lehet a vége, ha nem takarítjuk le a havat!

A tavasz kapujában megmutatja zordabbik arcát a tél. Cudar időjárás van Sopronban, a hó kövér pelyhekben hull alá – és az előrejelzések szerint ez az elkövetkezendő napokban sem lesz másképp, sőt, az összképet még farkasordító hideg is rontani fogja. A balesetek azt mutatják, hogy sokan nincsenek felkészülve arra, ha nagy ritkán beköszönt a havazás. Tolmácsoljuk a rendőrség szavait, hogy mire figyeljünk oda a napokban, ha nem akarunk pórul járni!

1. Ha nem takarítjuk le az autót...

- Ebben az időjárási helyzetben jelentősen megnehezülnek a közlekedés feltételei, ez mindenkitől fokozott körültekintést igényel – mondta Kovács Miklós rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. Kezdjük az elindulással! - A gépkocsi szélvédőjéről, ablakairól kötelező letakarítani a rárakódott havat! - hangsúlyozta a rendőr alezredes. Ugyanis, az ablaktörlőlapát által a szélvédő oldalaira tessékelt hó jelentős holtteret generál a sofőr számára. - Ha azért ütünk el egy gyalogost, mert a gépjárművünk ablakain lévő hó miatt nem vettük észre, amikor kilépett elénk, akkor a tragédiáért mi vagyunk a felelősek – ecsetelte Kovács Miklós.

2. Nem tudhatjuk, mi bújik meg a hó alatt…

Szintén fontos tényező a megfelelő követési távolság betartása. - Vegyük figyelembe, hogy ilyen kiszámíthatatlan időjárási körülmények közepette jelentősen megnövekedik a féktávolság – tudtuk meg a rendőr alezredestől. Az óvatosságot különösen megindokolja a tény, hogy nem tudhatjuk, mi bújik meg az aszfalton lévő hó alatt: lehet az latyak, sár, de akár jég is…

Kovács Miklós rendőr alezredes
Kovács Miklós rendőr alezredes

3. Lehet, hogy a 90 is túl gyors?

- Kizárólag az adott útviszonyoknak megfelelő sebességgel közlekedjünk! - hangsúlyozta az osztályvezető. Amikor zord az időjárás, a balesetek kapcsán gyakran felvetül egy fogalom: relatív gyorshajtás. - Hiába 90 km/h a megengedett sebesség egy adott útszakaszon, ha a csúszós út miatt csak 30 km/h-val ajánlott ott közlekedni, és negyvennél kicsúszunk, akkor is túl gyorsan mentünk – vázolt fel egy példát a relatív gyorshajtásra Kovács Miklós.

+1 A gyalogosok is figyeljenek!

Ezekben a napokban a gyalogosoknak is fokozottan körültekintőnek kell lenniük. - Csak akkor lépjünk le az úttestre egy kijelölt gyalogosátkelőhelynél, ha éppen nem jön semmi, vagy az ott közlekedő autók már megálltak nekünk, hogy átengedjenek minket – javasolta a rendőr alezredes. - Ha síkos az útfelület, hiába veszi észre a sofőr időben a gyalogost, ha elkezd fékezni, az autó könnyen megcsúszhat – mondta még. Kovács Miklós hozzáfűzte: bár nem a téli útviszonyok okán, de a mindig aktuális, elhamarkodott és figyelmetlen úttestre lépés következtében az elmúlt napokban több gyalogost elütöttek.

Legnépszerűbb cikkek