| 2021. február. 12. | 2 perc olvasás

Trash Talk 2 - Mit és mennyit bír el a kuka?

A Trash Talk második részében a hulladéktároló edények teherbírásáról lesz szó, illetve arról, mit tegyünk, ha több szemetet termeltünk, mint ami a kukánkba belefér.

Az ember mindig elmosolyodik, majd azonnal tesz egy hajító mozdulatot a szemetes felé, mikor a leghétköznapibb eszközök mellé – mint egy asztali lámpa vagy egy kerékpár – 20 oldalas használati útmutatót nyomnak a kezébe. Valószínűleg nem lenne ez másként akkor sem, ha a kukák mellé küldenénk egy füzetet, igaz? Pedig egyáltalán nem mindegy, hogyan használja kukaedényét. Ígérjük, mi letudjuk egyetlen oldalon a legfontosabb szabályokat, de muszáj beszélnünk arról, mit, mennyit és hogyan dobhat a kommunális kukába, hogy elkerülhesse a kellemetlen meglepetéseket és félreértéseket.

A kommunális kukába értelemszerűen a háztartásban keletkező olyan kommunális hulladékot dobhat, amely nem veszélyezteti a gyűjtést végző kollégáink testi épségét (például: maró, fröccsenő hulladék) és nem rongálja az edény fizikai állapotát (például: műanyag kuka esetén forró hamu, esetleg beszoruló nagydarabos tárgy, fagyveszélyes időben nedves hulladék).

A kommunális kukában elhelyezhető hulladék mennyiségére két szabály vonatkozik. Az egyik az űrméret szerinti felső határ (ezt az év elején az első negyedéves számlával együtt kiküldött, a kukára kötelezően kiragasztandó edényazonosító matrica is jelöli), amelyet könnyedén betarthat: csupán arra kell odafigyelnie, hogy a kuka fedele mindig lehajtható legyen. A túlrakott edények esetében a perem feletti hulladékot a gyűjtést végző kollégáink leveszik, majd az ürítés után visszahelyezik a kukába. 

A másik fontos előírás, amelyet szem előtt kell tartania, a hulladékgyűjtő edények gyártó által meghatározott teherbírása. Természetesen a kukák ürítését végző kollégáink nem mérleggel járnak házról házra, de a napi szinten megemelt 1200-1500 kuka azért ad annyi rutint, hogy azonnal észreveszik a komolyabb eltéréseket.

Néhány dekás eltérésre persze ők sem fognak szúrós szemmel nézni. Viszont, ha rendszeresen 5-10 kilogrammal túlrakja edényét, azt idővel még a legstrapabíróbb, szabványos kuka is megsínyli, hiszen hamarabb öregedik el, sérül meg, hiába készül jó minőségű, rugalmas műanyagból.

Ha nehezebb a kuka, vagy gyakran nem lehet lecsukni a fedelét, kollégáink matricát ragasztanak a kukára, ezzel hívják fel a figyelmét a szabályok betartására. A többlet kommunális hulladék elhelyezésére STKH emblémával ellátott zsákokat vásárolhat, amelynek ára a hulladékkezelés költségeit fedezi. A kukák mellé kihelyezett, jelölt zsákokat külön bejelentés nélkül, ürítési napokon az ingatlanok elől szállítjuk el. Más zsákban kihelyezett hulladékot viszont nem szállítunk el.

Címkék: STKH kuka

Legnépszerűbb cikkek