| 2021. február. 11. | 2 perc olvasás

Trash Talk – beszéljünk a háztartási hulladékkezelés szabályairól

12 részes szemléletformáló cikksorozatot indít el az STKH a SopronMédia oldalain a napokban. Ennek célja, hogy minél több olyan információval lássa el a lakosságot, amelyek elősegítik a hétköznapokon a hulladék szabályosabb, tudatosabb, fenntarthatóbb kezelését. Számos olyan kérdésre adnak választ a háztartási hulladéktól kezdve a zöldudvarokon át a szelektív gyűjtésig, amelyekről viszonylag kevésszer esik szó, ezért sokan lehet nem is hallottak még bizonyos szabályokról, lehetőségekről.

Belegondolt már, hogy a háztartásokban keletkező hulladék kezelése szinte csak akkor beszédtéma, ha valamilyen probléma merül fel? Nem jött meg a számla, nem ürítették a kommunális kukát, szeméthalom csúfítja a szelektív gyűjtősziget környékét. Az esetleges nehézségekről természetesen beszélni kell, már csak azért is, mert ezek hátterében sokszor olyan szabályok elmulasztása állhat, amiről már kevesebb szó esik. A 12 részes cikksorozatban bemutatjuk, hogy lakossági ügyfeleknek milyen törvény vagy rendelet által meghatározott háztartási hulladékkezelésre vonatkozó előírásokra kell odafigyelniük, hogy annak elszállítását zavartalanul biztosítani tudja az STKH. 

Jól tettem, hogy ide tettem? - A kuka kihelyezésének 7 egyszerű szabálya

Kukát kihúzni a ház elé mindenki tud, fölösleges erről beszélni – legyinthetne. De ha már bosszantotta fel a szomszéd egy rossz helyen hagyott kukával vagy az ürítési nap végén hulladékkal teli kuka látványa lepte meg, akkor hamar egyértelművé válik, hogy azért akad néhány szabály, amelyre megéri odafigyelni. A kuka kihelyezésének vannak szabályai, amelyek a hulladék biztonságos, zavartalan elszállítását hivatottak biztosítani. Mutatjuk is a 7 legfontosabbat, amely után a „Drágám, ugye kihúztad a kukát?” helyett az „Ugye jó helyre húztad a kukát?” kérdés hangzik majd el esténként otthon.

 

 1. Bizony, az iménti kérdést célszerű még este feltenni, ugyanis a kukákat reggel 5 óráig kell kihelyezni az ingatlanok elé, méghozzá jól látható helyre, közterületre.
   
 2. Mindezt úgy, hogy a kihelyezett edény semmiképpen sem veszélyeztetheti vagy akadályozhatja a gyalogos- és a gépjárműforgalmat.
   
 3. És persze olyan helyre kell kihúzni a kukát, hogy az hulladékgyűjtő gépjárművel könnyedén megközelíthető legyen.
   
 4. Hulladékgyűjtő célgéppel nem megközelíthető ingatlanok esetén hulladék csak a Közszolgáltató és az Önkormányzat által közösen kijelölt helyekre, módon és időpontig kerülhet kihelyezésre.
   
 5. A Közszolgáltatónak fel nem róható okból elmaradt ürítést (például.: szabálytalanul parkoló gépjárművek, útlezárások) az akadály elhárulása után, a következő járatrend szerinti gyűjtési napon pótoljuk.
   
 6. Téli időszakban a kihelyezett gyűjtőedény és az úttest között legalább 1m széles átjárót köteles létesíteni, hogy a gyűjtőedény kezelése a hó miatt akadályba ne ütközzék.
   
 7. Mindig számítson ránk! Az ürítési rend ugyanis egész évben változatlan, akkor is, ha az ürítési nap ünnep- vagy munkaszüneti napra esik. Ünnep- és munkaszüneti napokon, valamint nagy meleg esetén kollégáink a gyűjtést a megszokottnál korábban kezdhetik, ilyenkor az edényeket kérjük előző este kihelyezni a közterületre.

Legnépszerűbb cikkek