| 2020. június. 4. | 1 perc olvasás

Trianon 100 - Kópházán is emlékeztek

Kópházán is megemlékeztek a Nemzeti Összetartozás Napján hazánk kétharmadának elcsatolásáról. A trianoni diktátum az egykori Nyugat-Magyarországon élő horvátokat, így a kópháziakat is fájdalmasan érintette.

A megemlékezést a soproni népszavazás emlékművénél kezdték, ahol koszorúztak és beszédek hangzottak el. 

- A trianoni békeszerződés nem szerződés, hanem diktátum volt, hiszen a tárgyalás előtt a nagyhatalmak döntése már megszületett. Magyarország ennek következtében elvesztette területének több mint 2/3-át és több millió honfitársunk határon túlra került, de öröm a gyászban, hogy 2010 óta ezt a napot nem gyásznapnak, hanem a Nemzeti Összetartozás Napjának hívhatjuk, amelyen arra gondolunk, hogy 1000 év után még itt vagyunk a Kárpát-medencében és minden magyar összetartozik. A kettős állampolgárságnak, mint remek lehetőségnek köszönhetően pedig most már több mint egymillió új magyar állampolgárral gazdagodott nemzetünk- emlékezett Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője.


fotó: Griechisch Tamás

Firtl Mátyás, Sopron és térsége korábbi országgyűlési képviselője is jelen volt az eseményen és beszédében az összetartozás szerepét hangoztatta, majd kiemelte: büszkeséggel tölti el, hogy horvátként és magyarként emlékezhet.


fotó: Griechisch Tamás

- A trianoni döntés nyomán a Nyugat-Magyarországon élő horvátok három országba szakadtak, ami azt eredményezte, hogy megszakadt a kapcsolat egymással, aminek a helyreállítására csak 1990-ben lett lehetőség- mondta Grubits Ferenc polgármester.


fotó: Griechisch Tamás

Az első világháborús emlékműnél is fejet hajtottak a jelenlévők, és harangszóval, közös imával idézték fel a magyar nemzet számára gyászos időket.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek