Tripláztak a rendőrök

A rendőrök három embercsempészt fogtak el az éjszaka során Győr-Moson-Sopronban. Két ukrán és egy montenegrói férfi tizenhat illegális migránst akart Ausztriába vinni.

A rendőrök – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján – 2022. június 13-án 22 óra 55 perckor egy magyar honosságú gépkocsit állítottak meg Sopronkövesd belterületén. Az autóban a 24 éves ukrán embercsempészen kívül további négy, magát afgán állampolgárnak valló férfi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

fotó: police.hu

Kis idő múlva, 2022. június 14-én 01 óra 40 perckor,  a járőrök – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján – ellenőrzés alá vontak egy szerb honosságú gépkocsit az M85-ös autóúton Csorna külterületén. Ezt az autót egy 49 éves montenegrói fiatalember vezette, rajta kívül az utastérben hat – magukat afgán, török, illetve szír állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

fotó: police.hu

Pár perccel később, 2022. június 14-én 01 óra 55 perckor a rendőrök – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján – az M1-es autópályán, Mosonmagyaróvár külterületén megállítottak egy lengyel honosságú gépkocsit. Az autóban a 27 éves ukrán embercsempészen kívül további hat, magát afgán állampolgárnak valló férfi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

A járőrök az embercsempészeket elfogták, és az illegális migránsokkal együtt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A sofőrökkel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Legnépszerűbb cikkek