| 2020. március. 2. | 1 perc olvasás

Tücsöklakodalom - zenés mesedarab Sopronban

Sajtótájékoztatóval egybekötött premiert tartottak a Soproni Petőfi Színházban hétfőn. A nézőteret megtöltő óvódások Szarka Gyula Tücsöklakodalom című lemezével ismerkedhettek meg. A darabot négytagú zenekar és két színész tette varázslatossá.

Élőzenekaros lemezbemutató mesekoncert premiert tartottak a Soproni Petőfi Színház gyermekbérletes közönségének Tücsöklakodalom címmel. Az interaktív előadásban Szakra Gyula, Kossuth-díjas zeneszerző azonos című zenés mesealbumát mutatták be. Az alkotók tapasztalatai szerint a népzene az óvodás és kisiskolás korosztály körében nagyon népszerű. 


fotó: Griechisch Tamás

A Tücsöklakodalomban nem csupán a zenének jut főszerep, hanem bemutatják a népi hangszereket, és természetesen a közös éneklés sem maradhat el. A darabban szereplő két színész, Molnár Anikó és Papp Attila is szívesen vállalta a fellépést.

 - Egy régebbi hagyomány megismertetetése a gyerkekekkel igen nagy kihívás, de én azt gondolom, hogy népzene lendülete és belső rezgése, valamint az élő előadás varázsa által sikerül átadnunk az üzenetet- mondta Papp Attila.


fotó: Griechisch Tamás

A mesekoncerten a lakodalmi népszokásokkal is megismerkedhetnek a gyerekek.  - Az esküvő fontos dolog, és tele van a népköltészetünk is azzal a kinccsel, ami a lakodalomhoz fűződik: dalokkal, mondókákkal és mindenféle hagyománnyal, ami ekörül  megteremtődött. Mi ezt ajándékba kaptunk és szeretnénk továbbadni a gyerekeknek - hangsúlyozta a premiert megelőző sajtóbeszélgetésen Szarka Gyula. 


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

A darab a premier után még 13 alkalommal lesz látható a Soproni Petőfi Színházban. A Tücsöklakodalom című előadással az alkotók országjáró körutat is terveznek. Így a bemutató többek szerepel Komáromban, Vácon, Kaposváron és Budapesten is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek