Tud-e nemet mondani? - Dr. Zacher Gábor toxikológus tartott előadást a Soproni Rendőrkapitányságon

A mai gyerekek jobban ki vannak téve a kábítószerek veszélyeinek, mint a történelem során valaha. Ennek okán a Soproni Rendőrkapitányság drogprevenciós előadást szervezett a szülők részére, melynek meghívott vendége dr. Zacher Gábor toxikológus volt.

Teltházas volt a Soproni Rendőrkapitányság által szervezett drogprevenciós előadás, amelyen dr. Zacher Gábor toxikológus tartott előadást és adott választ olyan kérdésekre, amelyek sok szülőben felmerülhettek. 
A szakember szerint a szülők szerepe az egyik legfontosabb a kábítószerrel kapcsolatos problémák megelőzésében. - Alapvetően nem az a fontos, hogy tudásbázist adjanak át a gyermeknek, hiszen a gyerek tudásbázisa sok esetben nagyobb, mint a szülőé. Itt arról van szó, hogy a gyermek milyen értékeket hoz otthonról, miben nő fel, milyen példaképei vannak. milyen jövőképet tudunk neki kínálni – fejtette ki Zacher Gábor. 

A toxikológus úgy véli, hogy az legfontosabb kérdés, hogy a szülő ismeri-e a gyerekét. Ez napjainkban a legnehezebb, mert egy komolyan szorongó, változó korosztállyal a kommunikáció nem a legegyszerűbb feladat.  

Az elmúlt két év jelentősen rányomta a bélyegét nemcsak a mi, hanem az ő életükre is, megnőtt a szorongással, depresszióval küzdő fiatalok száma. A továbbtanulással kapcsolatban is olyan nyomás nehezedik rájuk, olyan dolgoknak kell megfelelniük, amelyek számunkra is teljesen szokatlanok. Az ilyen stresszhelyzetek után hétvégén ki kell kapcsolni, ilyenkor előkerülhet egy spangli, vagy extasy tabletták, illetve bármi egyéb. Ezekre kell őket mentálisan felkészíteni, hogy ott és abban a helyzetben tudjanak jó döntéseket hozni. Amikor mi nem vagyunk ott – részletezte a szakember. 
fotó: Griechisch Tamás

A prevenciós előadást a Soproni Rendőrkapitányság szervezte, az esemény fővédnöke dr. Simon István, Sopron alpolgármestere volt. 
A Soproni Rendőrkapitányságnak nem ez volt az első rendezvénye, amelyet a kábítószerprevenció témájában szervezett. – Azt gondolom, hogy nagyon fontos az, hogy a szülők is tisztában legyenek azzal, hogy miként tudnak a tinédzser gyermekeiknek segíteni, akár a megelőzés területén, akár abban az esetben, ha már megtörtént a baj. Az előadásom címe „Drogok és jogok” volt. Pár alapvető gondolatot szerettem volna a szülőkkel ismertetni, hogy mik is a legális drogok, melyek az illegális drogok, és a használatuknak milyen következményei vannak – mondta el Babella-Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója. 

fotó: Griechisch Tamás


 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek