| 2022. április. 7. | 2 perc olvasás

Tudatos egészségmegőrzés

A szűrővizsgálatok fontosságára és az egészséges életmódra hívták fel a figyelmet a Soproni Gyógyközpont szakemberei. A prevenciós program részeként dietetikai és mozgásterápiás tanácsadásra is várták az érdeklődőket a Széchenyi téri posta fogadóterében.

A Soproni Gyógyközpont az országos népegészségügyi programokkal összhangban rendszeresen szervez egészségmegőrzést segítő rendezvényeket. Az egészség világnapja alkalmából a magas vérnyomás, az elhízás és a cukorbetegség következményeire is felhívták a figyelmet a szakemberek.

Foto: Máthé Alexandra

Farkas Andrea, a Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója elmondta: "Az egészséges életmód népszerűsítése a legfőbb cél. Az emberek azt gondolják, hogy az egészségünket befolyásoló tényezők között leginkább az egészségügyi ellátás színvonala szerepel, de ez egy nagy tévedés. Az egészségi állapotunk befolyásolásának az 50 százalékáért csak saját magunk tehetünk. Tehát azt, hogy milyen az életmódunk, életvitelünk, mi határozunk meg. Azokat a kockázati tényezőket, amik ebben szerepet játszanak, például az elhízás, a magas vérnyomás, a magas koleszterin- és vércukorszint nagy mértékben megnövelik a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. A mai napon ezt céloztuk meg, ezért egy olyan szűrővizsgálati programmal álltunk elő a postán, ahol ezeket a kockázati tényezőket tudjuk vizsgálni. Felállítottuk azt a tanácsadói csoportot - dietetikusokat, gyógytornászokat -, amely tanácsaival segíteni tud az érdeklődőknek. A nagyobb problémákat az életmódunk helyes kialakításával lehet megelőzni. Nem szabad elfelejteni, hogy a betegségnek bármilyen stádiumában vagyunk is, azon még mindig lehet javítani, hogy a szövődményeket megelőzzük. Bármilyen korban fontos javítani az egészségi állapotunkon. Nyilván a prevenciónak az lenne a lényege, hogy megelőzzük a problémát, de ha már kialakult a betegség, akkor is sok mindent tehetünk annak érdekében, hogy ne súlyosbodjon tovább."

Foto: Máthé Alexandra

A prevenciós napon az önként jelentkezők vérnyomás értékeit is ellenőrizték. Hipertónia gyanúja esetén vérnyomásnapló vezetését és háziorvosi kontrollt javasoltak a szakemberek. Magyarországon a daganatos betegségek, valamint a szív- és érrendszeri betegségek száma is rendkívül magas.

Foto: Máthé Alexandra

Rendszeres testmozgással és tudatos táplálkozással sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért. A Soproni Gyógyközpont által szervezett prevenciós nap célja is az volt, hogy felhívja a figyelmet a betegségek megelőzésére és a szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságára.

Címkék: egészség

Legnépszerűbb cikkek