Tündérinfók - a Tündérfesztivál programját ismertették

Június utolsó hétvégéjén 2 napra újra a tündérek és manók lakhelye lesz az Erzsébet kert. A szervezők csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették a Tündérfesztivál részletes programját, újdonságait.

A Tündérfesztivál programjáról tartott csütörtökön sajtótájékoztatót Pataki András, a Pro Kultúra Sopron ügyvezetője és Szekeres Kriszta, a szervezet közművelődési munkatársa. 
Idén a tündérek és manók ismét birtokba vehetik az Erzsébet kertet, hiszen a tavalyi (jobbára az online térbe kényszerült) Tündérfesztivál.ka után ismét meg tudják tartani Sopron és környéke legnagyobb szabású gyermek- és családi eseményét, a Tündérfesztivált. 
– A járványügyi intézkedések sikerét követően elmondhatjuk, hogy a 14. Tündérfesztivál esetében lehetőségünk van újra emberi interakciókra. Ezekre szükség van, szükségünk van a gyermekkacajra, az egymás szemébe nézésre és a közösségi élmények megélésére is – mondta el Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője. 


fotó: Griechisch Tamás

A „hűség évében”, az idén a város iránti szeretet jegyében zajlanak a programok. Ennek érdekében számos olyan helyszín lesz az Erzsébet kertben, melyek ezt a hűséget segítik megélni –, persze játékosan. – Ilyen például a Tűztorony, illetve hat másik híres soproni épület, amelyeket szabadtéri mászóházikókként készítettünk el, de ennek része lesz az a négy katonai tábor is, amelyek a város különböző történelmi korszakait fogják megidézni – részletezte Szekeres Kriszta, a Pro Kultúra Sopron közművelődési munkatársa.

Az eseményen részt vett Czupy Arnold hagyományőrző, Tama István, a Soproni Egyetem kommunikációs vezetője, Tafferner Éva, az NMHH kommunikációs igazgatója is, hogy részletesen ismertessék az általuk szervezett programokat.  

A fesztivál idei kabalafigurája egy kajlafülű vizsla lesz, akivel sokfelé találkozhatnak majd a kertben a gyerekek. A választás nem véletlen, hiszen a fesztivál vendégül látja a Nemzeti Turisztikai Ügynökség Kajla-programját is, amelyhez jó pár soproni helyszín csatlakozott az elmúlt években. A kutya mint a leghűségesebb barátunk számos helyen megjelenik a fesztiválon: Kalap Jakab bábos-zenés műsorában mindkét nap életre kel a színpadon a 9 ősi, magyar kutyafajta. A Nektek Ugatunk Egyesület a kutyamentés és a felelős állattartás fontosságára hívja fel a figyelmet, a kézműves kuckóban pedig jópofa kutyapofa is készíthető. Egy másik állomáshelyen komondor-, vizsla-, erdélyi kopó- és puli tenyésztőkkel és kedvenceikkel is találkozhatunk. A hagyományosan szombaton 11:00-kor kezdődő viseletversenyen az „aprócska", „nagyobbacska” és "család" kategórián kívül az idén “tündéri kutyusokat” is várnak a nagyszínpadra.


fotó: Griechisch Tamás

A fesztiváltérképen egy nyomkereső játékot is hirdetnek a szervezők: aki a megjelölt hét állomáshelyet felkeresi, apró ajándékot kap, amit a Manórádióban kaphat a kezébe. A Manórádió egy két napon át működő fesztiválrádió lesz, az adás az 103,2-n (és interneten) fogható a városban. Benne élő közvetítésekkel, fesztiválhírekkel, koncertekkel, mesékkel -, ami a gyerekek szemével és fülével is érdekes lehet… A rádiófrekvenciát a NMHH adja, az adó kiépítésében az Antenna Hungária Rt. volt a fesztivál nagyvonalú segítője.
A stúdió a Zenepavilonban lesz, ahol gyakorlott soproni rádiósok vállalták a mikrofonos szolgálatot, de a gyerekek megszólalásaira is számíthatnak. Az „Ordibátor” rovatban mesét, verset vagy dalt is előadhatnak a legbátrabbak, a „Kutyatárba” pedig a soproni kutyusok csaholásának hangját lehet beküldeni - ezt is adásba szerkesztik a manórádiósok.

Számos soproni egyesület, civil szervezet, művészeti csoport és társaság színesíti a kertet. Az idén először lesz vendég a Bűvösvölgy nevű új intézménye a városnak, akik a tudatos médiafogyasztásra figyelmeztetnek, és ehhez kapcsolódó játékos programokkal és játékokkal készülnek a kis- és nagykamaszok számára. A Széchenyi István Városi Könyvtár papíralapú játszóhelyet rendez be a kertben, Bécsből várnak óriásbuborék-tündéreket, Kecskemétről pedig egy békebeli babakocsi-gyűjteményt is megtekinthetnek Dorogi Norbert felajánlásából. Lesz ingyenes lovashintójárat (a Vadon Lovasclub felajánlásával), mesés körhintával és nagy piros autójukkal jelen lesznek a fertőrákosi önkéntes tűzoltók is.


fotó: Griechisch Tamás

A nyitóceremónia szombaton 10.00-kor kezdődik a színpad körül: zenés köszöntővel, a Soproni Petőfi Színház művészeivel, a Sopron Balett táncosaival - mindezt a 103,2-n keresztül is követhetik majd.

A  Világhírű Porondon fellép a Városi fúvószenekar, Bíró Eszter az Időmanó kalandjaival, a Dirty Dancing, a győri fúvósok mazsorett kísérettel, az MRL táncstúdió és az Aranykapu zenekar. A Drazsé együttes és T. Horváth József a Manórádióban játszik, és itt énekel a Kalimba gyermekkórus is. A Botanikus kertben mindkét nap 11.00-kor „Mesés varázslat” indul Kleofild tündérasszonnyal. Találkozó a kollégium melletti bankautomatánál.

A rendezvény a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően a felnőtteknek védettségi igazolvány bemutatásával látogatható. A három belépőkapunál minden erre alkalmas igazolást elfogadnak, a kertben karszalaggal szabadon közlekedhetnek a látogatók.

További részletek és a legfontosabb, illetve legfrissebb információk a Tündérfesztivál Facebook oldalán a Pro Kultúra közösségi felületein érhetők el.


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek