| 2019. január. 12. | 2 perc olvasás

Túra a Sopron megyei hősök emlèkére

Hosszú meneteléssel, megemlékezéssel, és az igazságot felfedő előadással tisztelegtek a hagyományörző egyesületek a Don-kanyar Sopron megyei hősei előtt. Így is ápolják az emlékét azoknak a felmenőiknek, akik kettőezer kilométert meneteltek és vonatoztak, hogy aztán az orosz tél fagyos markában harcoljanak a hazájukért.

A legények Fertőbozi vasútállomásán gyülekeztek, hangulatos helyszínen. Bár az akció korán kezdődött, de tekintélyes csapat gyűlt össze a menetre - gyalogosok, és hátason ülők mellett még egy lovaskocsi is volt a kötelékben.


Fotó: Riba Szabolcs

Fotó: Riba Szabolcs

A hagyományőrzők nem kevesebb, mintegy 25 kilométeres útra vállalkoztak, amely jeges pocsolyákkal tűzdelt, sáros földutakon keresztül vezetett. A felázott talajon már egy lépés is megterhelő volt - a föld szinte magába szívta a bátor vállalkozók egyre elnehezedő bakancsait. Azonban, ők emelt fővel közeledtek egyre jobban uticéljukhoz, Sopronkövesdhez.


Fotó: Riba Szabolcs

Fotó: Riba Szabolcs

A hagyományőrzők kora este értek céljukhoz, a sopronkövesdi Hősök teréhez, ahol gyertyagyújtással, és koszorúzással rótták le tiszteletüket a hősök áldozata előtt.


Fotó: Riba Szabolcs

Fotó: Riba Szabolcs

Aztán Dr. Ifj. Sarkady Sándor vetítettképes előadása következett. - A Don-kanyarnál harcoló magyar katonák hősök voltak - emelte ki a történész. - De nem azért, mert azok akartak lenni, hanem mert haza akartak térni a pokolból - fűzte hozzá. A Sopron megyei katonák már nagyon korán kikerültek a német csapatok mellé, és ők voltak azok, akiknek először kellett szembenéznie a szovjet gőzhenger elsöprő erejével - 1943. január 12-én, 10 és 11 óra között. De ők egy pillanatig sem hátráltak meg - hőstetteikről számos, a földi pokol hevében megfogant feljegyzés tanúskodik.


Fotó: Riba Szabolcs

Fotó: Riba Szabolcs

- A vezérgondolatunk idén az volt a szervezés során, hogy ezt a sok éves hagyományokra épülő rendezvényt idén is mindenképpen életre hívjuk - mondta Czupy Arnold, a Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör vezetője. - Ez a rendezvény ugyanis nagyon fontos nekem, hogy leróhassuk tiszteletünket a hősök, dicső felmenőink áldozata előtt. Örömünkre szolgál, hogy a nemes cél érdekében becses összefogás valósult meg a hagyományőrzők között. A jövőben tervbe vannak további olyan rendezvények is, amelyek ezt az összefogást hirdetik - emelte ki.

A Soproni Történelmi és Hadijátszó Baráti Kör által szervezett túrán és megemlékezésen részt vett a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület, a Történelmi Klub Kamocsa (Felvidék), és a Honvéd Hagyományőrző Egyesülete soproni tagozatának tagjai is.

Legnépszerűbb cikkek