| 2019. szeptember. 16. | 1 perc olvasás

Turisztikai fejlesztés a Páneurópai Piknik Emlékparkban

Harminc évvel a történelmi eseményeket követően jelentős fejlesztések valósultak meg a Páneurópai Piknik Emlékparkban. A közel 430 millió forintos beruházásnak köszönhetően a következő turisztikai időszakban már látogatóközpont fogadja majd az érdeklődőket.

A Látogatóközpont egy akadálymentesített 200 m2-es könnyűszerkezetes épület, amely minden év áprilisa és októbere között tart majd nyitva. A létesítmény fő funkciói: közösségi információs tér, múzeumi kiállítótér, kávézó, szociális helyiségek. Az épületben helyet kapott egy interaktív emlékkiállítás a Páneurópai Piknik 1989-es eseményeiről. Az épülethez kialakított elektromos hálózat képes ellátni az Emlékparkba tervezett rendezvények áramigényét.

Az Emlékpark szabadtéri területén a projekt részeként az információs táblák frissített tartalommal és modern formában újultak meg. Helyet kaptak olyan, a sétányba süllyesztett taposókövek, melyek ismertetik a főbb történelmi eseményeket. Az Emlékparkban megújult a sétányok egy része - napelemes LED kandeláberek kerültek az útvonalra. Megújultak a piknikező asztalok, a padok, a pagoda épülete és a harangláb is.

Időkapu: Az Emlékparkban helyet kapott egy új turisztikai attrakció, amely a határáttörésnek emléket állító 44 m2-es, akadálymentesen megközelíthető installációs épület.

A Páneurópai Piknik Emlékpark 2015-ben Európai Örökség címet kapott. Az elismerést olyan helyszínek érdemelhetik ki, amelyek fontos szerepet játszottak Európa, és az Európai Unió történetében. 

A felújítás összköltsége 426.333.158 forint volt, ebből TOP támogatás: 400 millió Ft, saját erő: 26.333.158 Ft.

A projektzáró rendezvényen hétfőn, Dr. Fodor Tamás polgármester elmondta: a Páneurópai Piknik és a határáttörés az európai újraegyesítés jelképévé vált. A történelmi esemény helyszíne ma kedvelt turistacélpont, az egykori keletnémet menekültek és rokonaik fontos zarándokhelye.

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvánnyal szorosan együttműködve mindent elkövet azért, hogy az 1989. augusztus 19-én történt eseményeket minél szélesebb körben megismertesse.  - A megvalósult fejlesztés is ezt a célt szolgálja - emelte ki Dr. Magas László, az alapítvány elnöke, önkormányzati képviselő. - Olyan kulturált helyet találnak majd a következő szezontól a látogatók, ami minden turisztikai igényt kielégít. A vendégek megpihenhetnek, felfrissülhetnek mielőtt felfedeznék az emlékpark történelmi értékeit- tette hozzá.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek