| 2020. április. 7. | 2 perc olvasás

Tűzgyújtás Sopronban – itt vannak a legfontosabb tudnivalók

Április első hétvégéjén Győr-Moson-Sopron megyében tizenöt esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéren keletkezett tüzekhez. A hónap harmadik és ötödik napja között megyénkben több mint öt hektárnyi terület égett le. A Soproni Járásban egyelőre átlagosnak mondható a szabadtéri tűzesetek száma, ugyanakkor az elővigyázatosság és a szabályokkal, javaslatokkal kapcsolatos tájékozódás itt is elengedhetetlen.

A Soproni Járásban ebben az évben eddig 22 szabadtéri tűzeset történt - mint megtudtuk, évente itt általában 40 és 70 közötti ilyen jellegű esettel kell megbirkózniuk a tűzoltóknak. A lángok kialakulásának kockázatát jelenleg nagyban növeli a csapadékhiány, amelynek következtében a növényzet száraz. Azonban a lakossági tényező is mérvadó lehet. A szakemberek kiemelik, hogy mielőtt bárki tüzet gyújt, mindenképpen tájékozódjon az aktuális rendeletekről, előírásokról, tanácsokról.

- A lakosság számára a növényi hulladék égetése megengedett tevékenység – emelte ki dr. Holzmann Péter tűzoltó őrnagy, a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetője. - A bel- és külterületi égetésre viszont különböző feltételek vonatkoznak. Előbbi esetében az önkormányzat szabályozza a tevékenység szabályait. Ez alapján Sopronban április hónapban még el lehet égetni a növényi hulladékot, de a hónap vége után már legközelebb csak októberben. Természetesen tűzgyújtási tilalom életbe lépése esetén ebben a hónapban sem lehet már meggyújtani a növényi hulladékot – fejtette ki.

Dr. Holzmann Péter tűzoltó őrnagy
Dr. Holzmann Péter tűzoltó őrnagy
Illusztráció
Illusztráció
Forrás: hirado.hu

A belterületen tervezett égetés esetén érdemes betelefonálni a soproni tűzoltóságra a lángok meggyújtása előtt és a munkálatok befejezésekor is. Külterületen más szabályok vonatkoznak erre a tevékenységre. - Most januárban változtak meg a szabályok, így a külterületi égetés is bejelentésköteles lett – világított rá a tűzoltó őrnagy. - Erre vonatkozóan az állampolgárnak ki kell töltenie egy egyoldalas űrlapot a tűzoltóságon (ez az alábbi hivatkozásra kattintva elérhető és a következő e-mailm címre elküldhető: [email protected]). Ezzel tudja bejelenteni, hogy külterületi ingatlan területén szeretne égetni. Akárhol is gyújt tüzet valaki, ugyanazokat az elővigyázatossági szabályokat kell betartania. Tehát szántsa körül a tűzrakóhelyet és olyan helyen fakasszon lángokat, amelynek a közelében nincs száraz növényzet. Mindig gondoskodni kell vízről, ezzel szükség esetén ugyanis gyorsan lehet cselekedni – részletezte.

A hatósági osztályvezető azt is javasolja, hogy legyenek kéziszerszámok az égetőknél, amikkel tudják irányítani a tüzet – illetve el tudják oltani azt, ha feltámad a szél. A felügyelet fontosságára is felhívják a figyelmet – a tűzesetek ugyanis legtöbbször gondatlanság és könnyelműség miatt fordulnak elő. Az utómunkálatok is elengedhetetlenek, hogy a tűz semmiképpen se tudjon újragyulladni. A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet: ha valaki tüzet észlel, azonnal hívjunk segítséget a 112-es telefonszámon. Fontos, hogy a hívó elmondja, melyik városban és milyen címen van a káreset, illetve veszélybe van-e valakinek az élete. Komolyabb tűzesetnél mindenki hagyja el a területet.

Borítókép: illusztráció

Legnépszerűbb cikkek