| 2019. december. 28. | 3 perc olvasás

Tűzijáték - a legfontosabb szabályok és tanácsok egy helyen!

A rendőrség fontos tanácsokkal szolgál a pirotechnikai termékek jogszerű és szabályszerű használatához az év végi balesetmentes szórakozás érdekében.

A rendőrség kiemelte közleményében, hogy az év utolsó napjának közeledtével tömegesen megnő a pirotechnikai termékek magánszemélyek általi felhasználása. A szakemberek kérik: fogadják meg tanácsaikat, hogy az óévbúcsúztató önfeledt szórakozás balesetmentes legyen!   

- Tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon!
- Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!
- Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!
- Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a termékeket!
- Ügyeljen a biztonságos indításra! Használjon szúrólángot adó gázgyújtót vagy vihargyufát.
- A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse azokat!
- Kézben tartva ne működtessen el tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé!
- Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságot!
- A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa (amely lehet akár egy üres pezsgősüveg is)! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson! A kisebb telepet támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel.
- A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék, de minimum egy vödör víz!
- A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a vásárlás helyére!

A petárda használata megyénkben is okozott már sérüléseket
A petárda használata megyénkben is okozott már sérüléseket
Forrás: police.hu

Magyarországon magánszemélyeknek tilos petárdát birtokolni, illetőleg felhasználni! A szabálysértési törvény alapján az a személy, aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, vagyis a tilalom ellenére petárdát birtokol, illetve felhasznál, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Fontos felhívni a figyelmet a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet rendelkezéseire a termékek felhasználásával, birtoklásával kapcsolatosan.
- Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 14. életévüket betöltött személyek, míg a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a 16. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül megvásárolhatják, felhasználhatják, és ezeket egy időben összesen 1 kg nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatják. A megjelölt korhatár alattiak csak nagykorú felügyelete mellett használhatják fel a pirotechnikai termékeket.
- A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékeket nagykorú személyek december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1-én 6 óráig felhasználhatják. A csak év végén megvásárolható tűzijáték termékekből egy időben és helyen összesen 3 kg nettó tömeg tárolható.

Felhasználásra vonatkozó korlátozások:

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék
- közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi jogi személy által használt helyiségben, védett természeti területen, valamint rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen pirotechnikus jelenlétében és irányításával használható fel,
- tömegközlekedési eszközön nem használható fel, és csak zárt csomagolásban szállítható,
- magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen - kivéve a december 28-án 18 óra és a január 1-jén 6 óra közötti időtartamot - nem használható fel.
A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék
- közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi jogi személy által használt helyiségben, rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen pirotechnikus irányításával használható fel,
- tömegközlekedési eszközön nem használható fel, és csak zárt csomagolásban szállítható,
- a fel nem használt vagy hibás, 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből, vagy forgalmazó raktárkészletéből vásárolható. A forgalmazható tűzijáték termékek év végi árusítását a rendőrhatóság ideiglenes tárolóhelyre - például bevásárlóközpontok környékén felállított konténerre - is engedélyezi.

A szakemberek kiemelik: ne vásároljon illegális árustól tűzijáték terméket, mert ezzel magát és környezetét is veszélyezteti! A szakszerűtlen kezelés komoly balesetet okozhat. Az ORFK a társszervekkel közösen hívta fel a figyelmet a tűzijátékok biztonságos használatára.

Pirotechnikai termék felhasználásakor a saját és mások egészségének megóvása mellett vigyázzon az állatok testi épségére is! A házi kedvenceket tartsa bezárva, mert a robbanáskor hirtelen keletkező nagy erejű fény- és hanghatást sokként élhetik meg. Minden évben több tucatnyi állat szakad el gazdájától!
 

Legnépszerűbb cikkek