| 2022. augusztus. 15. | 1 perc olvasás

Ügyeljünk a folyadékpótlásra!

A következő napokban Sopronban is emelkedik a hőmérséklet, csütörtökön a legmelegebb órákban 37 fokig kúszik a hőmérő higanyszála. A nagy meleg extrém módon megterheli a szervezetünket, ezért fontos, hogy ügyeljünk a megfelelő folyadékfogyasztásra!

A test természetes hűtését szolgáló izzadás fokozott folyadék- és ásványi anyag vesztéssel jár. Ilyenkor kiemelten fontos a megfelelő folyadékpótlás.  Ennek hiányában kialakulhatnak izomgörcsök, a nagyfokú kiszáradás zavart tudatállapotot és akár eszméletvesztést is előidézhet.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a folyadékpótlásra az időseknél, a vízhajtó gyógyszereket szedőknél, a kisgyermekeknél, a nyáron kialakult hasmenéses, hányásos betegségben vagy lázas állapotban szenvedőknél.

A folyadékpótlásra kiválóan alkalmasak az ásványvizek, melyekből a szénsavmentes változatot érdemes előnyben részesíteni. Ugyanígy fogyaszthatók a frissítő, nem vízhajtó hatású teák is. Ajánlott kerülni az alkoholos italok, a kávé, az energiaitalok, és a cukros üdítőitalok túlzott fogyasztását.

Kánikulában ajánlott kerülni az alkoholos italok túlzott fogyasztását
fotó: pixabay 

Egy felnőtt ember napi vízbeviteli igényét legkönnyebben úgy tudjuk meghatározni, hogy testtömeg kilogrammonként 30-35 ml mennyiséget számítunk, melyet a nap folyamán egyenletesen elosztva kell meginnunk. Ez a mennyiség a sófogyasztás mértékétől, a fizikai aktivitástól és a külső hőmérséklettől függően nőhet, tehát nyári melegben akár a duplája is lehet.

Ha valakinél a kiszáradás tüneteit érzékeljük (zavart tudat, nehéz ébreszthetőség, cserepes ajkak és nyelv) azonnal értesítsük a mentőket!

Borítókép; pixabay

Legnépszerűbb cikkek