| 2022. szeptember. 13. | 1 perc olvasás

Ügyeljünk a vadakra az utakon!

Elkezdődött a szarvasbőgés időszaka, november közepéig az országutakon, különösen az erdős, ligetes útszakaszokon számítani kell szarvasok megjelenésére.

A bőgési időszakban az állatok jóval aktívabbak, veszélyérzetük csökken, ezért könnyen kiszaladhatnak az úttestre. A szarvasok szeles időszakban általában kevésbé aktívak,  azonban alkonyat idején, valamint hidegre forduló időjárás esetén mozgékonyabbak.
Bármennyire is óvatosak vagyunk, és figyelmesen vezetünk, a vadállatok legtöbbször váratlanul kerülnek a járművek elé. Azon kívül, hogy a veszélyes útszakaszokon csökkentjük a sebességet, a vadbalesetekre nehéz előre felkészülni.

Az ilyen balesetek komoly anyagi kárral és akár súlyos sérüléssel is járhatnak. A közutakon figyelni kell a vadveszélyt jelző táblákat, és ott fokozott figyelemmel közlekedni, különösen a hajnali és szürkületi órákban. A követési távolság betartására is ügyelni kell, hogy az előttünk haladó autó vad kiugrás miatti vészfékezése esetén, ne legyen ütközés. Amennyiben elkerülhetetlen a baleset az alábbiak szerint kell eljárni.
 

Legnépszerűbb cikkek