| 2020. november. 18. | 1 perc olvasás

Ügyfélfogadási szabályok, ügyintézési lehetőségek a NAV-nál

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron megyei ügyfélszolgálatain az ügyfelek és a hivatal munkatársai védelme érdekében csak szigorú óvintézkedések mellett biztosított a személyes ügyfélfogadás. Az adóhivatalnál szinte minden ügy intézhető elektronikusan, illetve a magánszemélyek postai úton is rendezhetik adóügyeiket.

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a NAV ügyfélszolgálatain az ügyfélfogadás ütemezetten történik, a várótermekben annyi ügyfél tartózkodhat, hogy a másfél méteres védőtávolság biztosított legyen. Személyes ügyintézéskor kötelező az orrot és szájat is eltakaró maszk használata.

Az ügyféltérben kísérő csak kivételesen indokolt esetben (például tolmács, mozgáskorlátozott kísérője) tartózkodhat. Meghatalmazással más adóügyei is intézhetők, így elegendő egy főnek felkeresnie az ügyfélszolgálatot. A javasolt meghatalmazásminta letölthető a NAV honlapjáról, a Letöltések - egyéb menüpontból.

A NAV honlapján, a Segítség rendkívüli helyzetben blokkban elérhetők a leggyakrabban használt nyomtatványok pdf formátumban. Letölthető többek között az átvezetéshez és kiutaláshoz használt 2017-es számú kérelem, a csekkigényléshez használt nyomtatvány, valamint a külföldi jövedelemigazoláshoz (E9, EU/EWR) ajánlott kérelem. Ezeket magánszemélyek papír alapon, postai úton is eljuttathatják a NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága levelezési címére (9002 Győr, Pf. 118.).

Az ügyfélkapuval rendelkezőknek érdemes megfontolni az adóügyek elektronikus intézését. A NAV általános tájékoztatórendszere, a NAV Infóvonal a 1819-es telefonszámon ingyenesen hívható. Mivel a külföldi igazolásoknál az ügyfelek egy másik ország nyomtatványán kérik a jövedelmeik igazolását, ennél az ügytípusnál nincs lehetőség elektronikus ügyintézésre. Sokan szeretnék e-mailben vagy e-Papíron kérni a külföldi igazolást, azonban erre nincs lehetőség. A benyújtott külföldi nyomtatványon ugyanis az érintett eredeti aláírásának kell szerepelnie.

Legnépszerűbb cikkek