| 2022. február. 11. | 3 perc olvasás

Új bölcsőde épül Sopronban

A magyar kormány támogatásával 28 férőhelyes bölcsőde épül a Halász utcában a soproni önkormányzat és a Győri Egyházmegye együttműködésében – jelentette be sajtótájékoztató keretében Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián polgármester és dr. Veres András győri megyéspüspök.

Sopronban az elmúlt években számos bölcsőde, óvoda és iskola újult meg annak érdekében, hogy a gyermekek a lehető legjobb körülmények között nevelkedhessenek. A magyar kormány családpolitikájának megfelelően fontos szempont a bölcsődei férőhelyek bővítése is, ezért különösen nagy öröm a város és a gyermeket nevelő családok számára, hogy a Győri Egyházmegyével együttműködésben az egykori Voss Árvaház helyén egy új, minden igényt kielégítő intézmény épül. 

„A magyar kormány támogatásának köszönhetően több mint 800 millió forintból valósul meg egy 28 férőhelyes bölcsődei egység kialakítása. A soproni gyermekek modern, a 21.századi követelményeknek megfelelő intézményben tudnak nevelkedni. Sopron a második leggazdagabb magyar város a műemléki épületeket tekintve, ezért is fontos a kulturális értékeink megőrzése az utókor számára. Sopronban is a gyermek az első, ezért is bővítjük folyamatosan a bölcsődei férőhely kapacitást. Hamarosan letesszük a Hillebrand utcai 84 férőhelyes bölcsőde alapkövét, mely szintén kormányzati támogatásból valósul meg” – mondta dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere.


fotó: Griechisch Tamás

„A magyar kormány és az egyházak között 2010 óta szoros együttműködés alakult ki. A választókerületünkben a városvezetés és az egyházmegye együttműködésének köszönhetően 24 templom újul meg ebben az időszakban. A magyar kormány segítségével számos intézményt adtunk át az elmúlt években. Ezek a fejlesztések mind az egyházi bölcsődék, óvodák is iskolák megújulását jelképezik. A Halász utcai a bölcsődét a tervek szerint a gyerekek szeptemberben vehetik birtokba – hangsúlyozta Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője.  

Az eseményen dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester is részt vett.


fotó: Griechisch Tamás

Az elkészülő új bölcsőde fenntartója a Győri Egyházmegye lesz, melynek célja, hogy lehetővé tegye a családok számára, hogy a katolikus vallás szellemiségében élők már a legkisebb gyermekeik nevelését és oktatását is a katolikus hit jegyében kezdhessék meg. Az elmúlt években az egyházi fenntartású bölcsődék, óvodák és iskolák iránti igény jelentős mértékben megnőtt, ezért a Győri Egyházmegye egy olyan oktatási rendszert kíván megvalósítani, amely biztosítja a folyamatosságot az egyházi intézménybe járó gyermekek számára.

„Állami költségvetés támogatásával, pályázatból valósul meg ennek a kétcsoportos bölcsődének a kialakítása. A Győri Egyházmegye fenntartásában már működik óvoda, általános iskola és gimnázium is, ezért szerettünk volna egy bölcsődét is kialakítani”- mondta dr. Veres András győri megyéspüspök. 


fotó: Griechisch Tamás

A fejlesztés kivitelezési munkálatai 2021. május 14-én a munkaterület átadásával kezdődtek meg, és várhatóan az őszi tanévkezdés előtt befejeződnek.

A munkálatok az egykori árvaház hátsó épületszárnyának elbontásával és a régi épületek statikai megerősítésével vették kezdetüket. A bölcsőde új épülete a telek hátsó részén, földszintes épületben valósul meg. A felújított épületszárnyakban a kiszolgáló helyiségek kapnak helyet. Az új épületszárnyban két csoportszoba kerül kialakításra, melyekben összesen 28 kisgyermek helyezhető el. A csoportszobákban a gyermekek étkeztetése is biztosított lesz. Az udvaron 6 db parkoló (1 mozgáskorlátozott), a kerékpárok elhelyezésére külön tároló helyiség is létrejön.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek