Új buszok közlekednek a helyközi járatokon

Tovább fiatalodik Győr-Moson-Sopron megye járműállománya, ezúttal 15 darab Credobus Econell 12 típusú, szóló autóbusz kezdi meg szolgálatát. A közlekedési társaság kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények minél magasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.

A modern járművekkel Győr-Moson-Sopron megyében többségében a Sopron–Fertőd, Sopron–Nagylózs, Sopron-Répcelak, Sopron–Ágfalva, Sopron–Újkér–Egyházasfalu, Győr-Enese-Bősárkány-Csorna, Győr-Csorna-Magyarkeresztúr-Kapuvár, Győr-Csorna-Szil-Beled, Győr-Csorna-Rábapordány-Rábacsanak, Győr-Lébény-Bősárkány-Csorna, Győr-Barbacs-Bősárkány-Földsziget, Répceszemere-Kapuvár, Mosonmagyaróvár-Rajka, Mosonmagyaróvár-Hegyeshalom és Mosonmagyaróvár-Dunasziget autóbuszvonalakon találkozhatnak majd.
A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB-csatlakozóval az elektronikai eszközök töltésére. A járműveket a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében EURO 6 előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja. 

Az átadáson Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője elmondta: a kormányzati programok révén folyamatos fejlődés tapasztalható a soproni régióban, amely a közlekedéshálózat és a tömegközlekedés fejlesztésében is megmutatkozik. – Ennek a fejlődésnek egy újabb állomása a modern, utasbarát és környezetkímélő autóbuszok érkezése, melyeknek köszönhetően kényelmesebbé válik az utazás a térség helyközi járatain. Azért dolgozunk, hogy az itt élő emberek a lehető legjobb minőségben és biztonságban közlekedhessenek – fogalmazott.


fotó: Griechisch Tamás

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: az új buszok üzembe állítása segíti a megye környezetvédelmi és vidékfejlesztési célkitűzéseinek megvalósulását.  - A tömegközlekedés akkor lehet  versenyképes az egyéni közlekedéssel szemben, ha kiszámítható, korszerű és jó minőségű szolgáltatást tud nyújtani. Ugyanakkor az is fontos, hogy a tömegközlekedésben alacsony károsanyag-kibocsátású járművek közlekedjenek, hiszen hatalmas futásteljesítmény esetén ez jóval fontosabb, mint a személygépkocsik esetében. A klíma védelmét, a települési légminőség javítását nem az segíti, ha beszélünk róla és erőszakos PR-kampányt végzünk, hanem ha cselekszünk – emelte ki.


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatóje kifejtette: az ultrakönnyű konstrukciójú, gazdaságosan üzemeltethető Credobusokkal akár 15 százalékos üzemanyag-megtakarítás érhető el, amely éves szinten több mint 3000 tonnával csökkenti majd a CO2-kibocsátást, és rendkívüli költségcsökkenést jelent a szolgáltatónak. A Mosonmagyaróváron és Győrben gyártott autóbuszok előállításában több mint 30 gyártási tevékenységet is folytató megyei beszállító vesz részt, köztük több soproni vállalkozás is. A cégcsoport eddigi legjelentősebb megrendelése nemcsak a helyközi közlekedés modernizációját szolgálja, hanem mintegy 600, a magyar buszgyártáshoz kapcsolódó munkahely megőrzéséhez is hozzájárul.


fotó: Griechisch Tamás

 - Az elmúlt évek legnagyobb volumenű, egyidejű autóbuszbeszerzése zajlik idén, aminek eredményeként rövid időn belül már másodszor jelenthetjük be a megyénkben élőknek új járművek érkezését – hívta fel a figyelmet dr. Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója. Hozzátette:  júniusban összesen 20 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművet állítottak forgalomba a megye útjain, ezeket most újabb 15 környezetkímélő, korszerű és kényelmes jármű követi. A most érkező 15 autóbusznak köszönhetően a térségben közlekedő helyközi járműállományon belül a szóló kivitelűek 6,2 százaléka, a teljes járműállománynak pedig 5,6 százaléka újul meg.
A Volánbusz a szolgáltatási színvonal folyamatos emelésére törekszik Sopron helyi közösségi közlekedésében is. A közszolgáltatást megrendelő önkormányzat döntése értelmében a 2021. július 1-jétől 2030. december 31-ig tartó időszakra - további 5 év opciós lehetőséggel - ismét a Volánbusz nyerte a közszolgáltatás biztosításának lehetőségét. A társaság immár 70 éve látja el az autóbuszos személyszállítási feladatokat az északnyugat-magyarországi városokban. 


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek