Új EKG-készülékek segítik a soproni kórház munkáját

Az orvoshoz forduló gyermekek száma drasztikusan megemelkedett az elmúlt években a Covid hosszú távú hatásai miatt. A fiatalok lelki gyógyítására, testi egészségük megőrzése érdekében pedig a fertőző betegségek leküzdését segítő eszközökre van most a leginkább szükség a gyermekegészségügyben. A K&H gyógyvarázs program ezért idén ezen két terület gyógyítását segíti kiemelten, de a mindennapi ellátáshoz szükséges műszereket is kapnak a gyermekegészségügyi intézmények, összesen 20 millió forint értékben. Győr-Moson-Sopron megyében a Soproni Erzsébet Oktató Kórház gazdagodott egy EKG készülékkel 1,3 millió forint értékben. Az innovatív műszerek segítségével az ellátás minden szintjén gyorsabban és hatékonyabban gyógyulhatnak a kis betegek, ráadásul a korszerű berendezések kevesebb energiát is használnak működés közben

Nagymértékben emelkedett itthon a Covid hosszú távú hatásai miatt orvoshoz kerülő gyermekek száma az elmúlt évben.  „A gyermekegészségügyet sokszor vonjuk párhuzamba a csupán testi gyógyítással, pedig sok szakember dolgozik nap mint nap azon, hogy a jövő generációja lelkileg is jól érezze magát. Idei K&H gyógyvarázs pályázatunk egyik fókuszterületének ezért a mentális egészséget segítő eszközöket választottuk, hiszen a long-Covid miatt ezekre kiemelt szüksége van most a szakembereknek. Az eszközök a pontos diagnosztikában segítik az orvosokat, így a gyerekek minél jobban személyre szabott kezelést kaphatnak, és a teljes élethez vezető útra léphetnek” – mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője. „Idén külön fókuszba kerültek a fertőző betegségek felismerését és kezelését célzó műszerek is, hiszen a legégetőbb problémát ezek a megbetegedések jelentik, amelyek ráadásul rendkívül gyorsan terjednek a közösségekben.  Célunk, hogy az eszközpark korszerűsítésével megkönnyítsük és hatékonyabbá tegyük a vizsgálatokat és a gyógyítást, hogy a gyermekeknek minél kevesebb ideig kelljen az orvosi rendelőben, vagy a kórházban tartózkodniuk. A modern műszerek energiahatékonyságuknak köszönhetően pedig akár az intézmények rezsiköltségeit is csökkenthetik.”

A K&H gyógyvarázs program 2004 óta támogatja a hazai gyermekegészségügyet, eddig összesen 850 millió forint értékben, 535 alkalommal kaptak modern, a gyermekek hatékony gyógyítását segítő berendezéseket az intézmények. Az idei műszerbeszerzési pályázaton 9 kórházat, 8 háziorvost, 2 mentőállomást és egy szakrendelőt választott nyertesnek a szakértői zsűri, akik összesen 20 millió forint értékben kapnak innovatív eszközöket. Győr-Moson-Sopron megyében a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet, valamint a Pannonhalmát és körzetét ellátó dr. Balog Judit háziorvos rendelője 1,3 millió forintért kapott új műszereket, így közel 19 millió forintra nőtt a megyei támogatások összege, amit a helyi intézmények a K&H gyógyvarázs keretében kaptak.  Ezek az ellátás minden szintjét egyszerűsítik, a pontos diagnosztika és a megfelelő kezelési terv révén pedig a gyerekek hamarabb meggyógyulhatnak.

A Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet egy EKG-készüléket, valamint spirométert kapott, amely a légzőrendszeri megbetegedések korai felismerésében segíti a szakembereket.

„A K&H gyógyvarázs pályázaton 865 885 forint értékben elnyert műszerek hozzájárulnak a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály folyamatos fejlesztéséhez. A légzésfunkció mérésére alkalmas spirométert nagy forgalmú gyermek-tüdőgyógyászati szakrendelésünkön működtetjük. A műszer - amellyel egy régi készüléket sikerült kiváltani - nélkülözhetetlen a tüdőbetegségek diagnosztikájában és későbbi terápiájában. A pályázaton elnyert 12 csatornás EKG-készüléket szintén alapvető diagnosztikai műszerként használjuk a fekvő- és járóbeteg ellátásban. Különböző tartozékainak köszönhetően valamennyi gyermek korcsoportban lehetővé teszi a veleszületett vagy szerzett szívbetegségek szűrését”

– fejtette ki dr. Tóth Gergely PhD, a Soproni Gyógyközpont Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa.

Legnépszerűbb cikkek