| 2021. május. 28. | 1 perc olvasás

Új enyhítések jönnek június 10-től Ausztriában

Két hét múlva már éjfélig maradhatnak nyitva az éttermek, vendéglátó egységek, a távolságtartás pedig egy méterre csökken. A kiskereskedelmi és szabadidős szektorban is van lazítás, ahol a jövőben fejenként 20 négyzetméter helyett csak tízre lesz szükség.

Sebastian Kurz osztrák szövetségi kancellár szerint az enyhítéseknek meg kell könnyítenie a vállalkozások és különösen az éttermek dolgát. A találkozókra vonatkozó korlátozások is változnak, ezentúl nyolc felnőtt találkozhat zárt térben, míg szabadtéren 16. Jelenleg négy vagy tíz ember engedélyezett.

Kurz szerint a határforgalomnak is kevésbé kellene bürokratikusnak lennie. Bejelentette azt is, hogy június 10-től ismét korlátlan buszjáratra lesz lehetőség. Az országos kérésnek megfelelően megkönnyítik a zenei és kóruspróbákat: a szabály, miszerint fejenként 20 négyzetméternyi területnek kell lennie, már nem alkalmazható. De aki együtt akar próbálni, annak a 3G szabálynak kell megfelelni, vagyis vagy tesztelni kell vagy rendelkeznie kell oltással, illetve igazolással a vírusból való felgyógyulásról.

Maszk előírásban változás és nagy találkozók júliustól

Kurz kifejezetten további enyhítést ígért. Három hetes ritmusban haladnak majd. Ez azt jelenti, hogy júliusra további nyitási lépéseket terveznek. Júliustól meg kell engedni, hogy esküvőket és nagy ünnepségeket tarthassanak. A „3-G szabályt" azonban fenn kell tartani. Kurz azt is bejelentette, hogy a maszkviselés is lazulhat. A részleteket a következő hetekben dolgozzák ki.

Werner Kogler alkancellár is örült a közelgő enyhülésnek. A fejlődés pozitív, többek között a tesztstratégia miatt. Köszönetet mondott a tartományoknak a tesztek lebonyolításáért. Kogler megígérte, hogy július 1-jétől a sportban és a kultúrában már nem lesznek korlátozások a „3-G szabályon" kívül. Ez befolyásolja az esemény helyszíneinek teljes kapacitáskihasználását is. Kérdésre Kurz hozzátette, hogy ez a helyosztás nélküli eseményekre is vonatkozik. Kogler felhívta ismét a figyelmet a védőoltásokra.

Borítókép:illusztráció

Legnépszerűbb cikkek