| 2016. március. 22. | 1 perc olvasás

Új helyre költözött Szakál Ernő alkotása

Az Ógabona tér – Újteleki utca sarkán kapott helyet a neves soproni szobrász és műemlékvédő Szakál Ernő „Munkás” című alkotása. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen a kőfaragó abban a saroképületben született.

„Amikor a ma Lenin körútnak nevezett Várkerület rendezési tervét elkészítették, az Előkapu előtti részre három szobrot terveztek: a munkást, a polgárt és a katonát. A munkás alakját meg is faragta Szakál Ernő, fel is állították, a másik kettőé azonban valamilyen okból elmaradt.” – írta a Soproni Szemle 1969-ben. Valóban, a Munkás című alkotás a Várkerületen a Mária-oszlop melletti támfalon kapott helyet, de a másik két tervezett szobor már sohasem valósult meg.

Szakál Ernő ugyanakkor több köztéri alkotással is „letette névjegyét”. Ő készítette el a Lackner Kristóf domborművet, a Liszt Ferenc emléktáblát vagy a Megváltó szobrot a Szent Mihály temetőben.

A Várkerület megújításakor egybefüggő közösségi tér kialakítása volt a cél, így a belső „szerviz út” valamint a sövények és támfalak megszűntetése miatt új helyszínt keresett az önkormányzat a szobor számára. A közgyűlés 2015 novemberében döntött az új helyszínről.

Bár a szobor már a helyén van, még van hátra tennivaló. A következő hetekben térrendezés lesz, valamint táblát is elhelyeznek a szobornál, ezt követően lehet majd igazán véglegesnek tekinteni a helyváltoztatást.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek