Új intézkedések szeptember 15-től Ausztriában

Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás, nem pedig a zárlat – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket.

A nem beoltottakra szeptember 15-től - a CoV-fertőzésszámok emelkedésével egyidejűleg - fokozatos terv vonatkozik. FFP2 maszkra is szükség lesz a „normál“ kereskedelemben és mindenhol, ahol eddig elegendő volt a szájat-orrot eltakaró maszk. A beoltottaknak szintén ez ajánlott  – mondta Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter.

Az intenzív osztályokon lévő betegek számának növekedése esetén az éjszakai vendéglátásban és a kijelölt ülőhely nélküli rendezvényeken a „2-G szabály“ alkalmazandó – azaz csak a beoltott és a gyógyult személyek számára biztosított a belépés. A „3-G szabály“ a 25, vagy annál több főt számláló rendezvényekre vonatkozik.

Ezen túlmenően megegyeztek abban, hogy a jövőben az intenzív osztályok kihasználtságának kellene az egyik fontos mutatónak lennie, nem pedig a 7 napos incidenciának (új esetek számának) – mondta Kurz. Az intenzív osztály 20 százalékos kihasználtságától kezdve csak a PCR-teszt lehet érvényes. Az antigéntesztek Ausztria egész területén legfeljebb 24 órán keresztül érvényesek.

A kormány a harmadik oltást is szorgalmazta, amelyet a 65 év felettiek csoportjával kellene kezdeni. „A harmadik oltás nem lehet mérlegelési lehetőség. Csak ez az egy kínál hosszú távú hatást“ – hangsúlyozta Sebastian Kurz kancellár.

Borítókép; pixabay 

Legnépszerűbb cikkek