| 2019. december. 20. | 1 perc olvasás

Új jármű szolgálja a Nagycenk környékén élők biztonságát

Számos korszerű gépjárművet vehettek át önkéntes tűzoltóságok és mentőcsapatok, valamint hivatásos tűzoltóságok december 18-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Megyénk szervezeteinek is bővült a gépjárműállománya ezáltal. Nagycenk Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete a Lövér Mentőszervezet tagjaként egy duplafülkés terepjáróval kiegészülve végezheti ezután tevékenységét.

A katasztrófavédelem és az önkéntesek is úgy ítélik meg, hogy a különleges felszerelésekkel felvértezett gépjárműnek köszönhetően nő Nagycenk és a környező települések biztonsága. - Az autó háromezer köbcentiméteres, hathengeres motorral büszkélkedhet, amelyhez nyolcsebességű váltó társul – kezdte így Ragats Péter, Nagycenk Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületének parancsnoka a duplafülkés terepjáró bemutatását. - A jármű állandó összkerékhajtással rendelkezik, amelyhez pluszban kapcsolható differenciálzár is. Illetve van egy olyan funkció is hozzá, amelynek segítségével a kocsi meredek lejtőkön, előre és hátramenetben egyaránt le tud jönni könnyedén, szinte pedálhasználat nélkül. Az autó pluszfelszereltségét képezi nagy teljesítményű aggregátor és zagyszivattyú is, amelyekkel árvízhelyzetben lényegesen könnyebben boldogulhatunk, mint eddig – fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

A Sopron környékén lévő többi önkéntes tűzoltó egyesülethez hasonlóan a nagycenki is fontos segítséget nyújt a katasztrófavédelem számára. Felszerelésüknek köszönhetően az összetettebb mentési munkálatokban is részt tudnak venni. - Úgy tapasztaljuk, hogy a környéken sok jól működő tűzoltó egyesület van – hangsúlyozta a parancsnok. - Ezt mutatja az is, hogy a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség többünkkel is együttműködési megállapodást kötött. Így az elmúlt évek során mi is számtalan káreset során segítettünk a soproni bajtársaknak, a legkisebb avartüzektől egészen az épülettüzekig, de támogatást nyújtottunk fakidőléseknél, vízszivattyúzásoknál egyaránt. Emellett a mentőszolgálatnak is segítettünk a sérültek kezelésében – részletezte.  


fotó: Griechisch Tamás

Nagycenk Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületének jelenleg 23 olyan tagja van, akik önálló beavatkozási feladatokat is elláthatnak. Az egyesület kapacitása folyamatosan bővül – ennek megfelelően a szertárukat is fejlesztik.  


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek