| 2019. december. 19. | 1 perc olvasás

Új járművek a megye biztonságának szolgálatában

Negyvenöt duplafülkés terepjárót, két magasból mentőt és öt gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjárművet vehettek át önkéntes tűzoltóságok és mentőcsapatok, valamint hivatásos tűzoltóságok december tizennyolcadikán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A járművek egy részét európai uniós, egy részét pedig hazai forrásból finanszírozták.

A Belügyminisztériumot képviselő Kontrát Károly miniszterhelyettes, az érintett önkéntes szervezetek képviselői, illetve a katasztrófavédelem vezetői előtt először dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott köszöntőt. Hangsúlyozta, Magyarország biztonságának továbbra is meghatározó eleme a természeti és civilizációs katasztrófák, illetve az ezek kialakulásával fenyegető helyzetek megelőzése, következményeik gyors és hatékony felszámolása – a katasztrófavédelem e cél jegyében bővíti eszköz- és járműparkját. A főigazgató kiemelte, a hivatásos katasztrófavédelem számára fontos az önkéntesekkel való együttműködés erősítése, az önkéntes mentőcsapatok és tűzoltóságok működésének technikai biztosítása.

Ezt a központi költségvetés minden évre pályázati forrással támogatja. Góra Zoltán elmondta, a mostani alkalommal a nemzeti minősítéssel rendelkező önkéntes mentőszervezetek összesen negyvenöt, felmálházott Volkswagen Amarok típusú járművet vehetnek át. „Ezzel a járási, települési mentőszervezeteknek nyújtott támogatással emelt szintű védelmet tudunk biztosítani a vizek kártételei elleni védekezés esetén, a szélsőséges időjárási események, valamint a klímaváltozás következtében kialakult helyzetek során bajba jutott emberek életének, anyagi javainak mentésekor, a települések önvédelmi képességének növelésében.” – fogalmazott a vezérőrnagy. Hozzátette, az önkéntes tűzoltóságok közül öt – féléves csapatpróbát követően – egy-egy Mahindra S5-ös új gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjárművel gazdagodik, és játszhat még nagyobb szerepet az ország mentő tűzvédelmében.

Győr-Moson-Sopron megye két járási mentőszervezete és egy önkéntes tűzoltó egyesülete gazdagodott egy-egy járművel a tegnapi nap során. Csorna Önkéntes Tűzoltó Egyesülete a Rábaköz Mentőszervezet tagjaként, valamint Nagycenk Önkéntes Tűzoltó Egyesülete a Lövér Mentőszervezet tagjaként egy-egy Volkswagen Amarok típusú járművel kiegészülve végezheti ezután tevékenységét. A járási mentőszervezetek árvízi védekezés során nyújtott beavatkozó képessége javul, valamint a települések biztonsága is nő az új járművek által. Pannonhalma Önkéntes Tűzoltó Egyesülete pedig a féléves csapatpróbát követően egy Mahindra S5 típusú gyorsbeavatkozó tűzoltó járművel végezheti tűzoltói tevékenységét, segítve ezzel a hivatásos tűzoltók munkáját.

Legnépszerűbb cikkek