Új játékos a fedélzeten

A Sopron Basket augusztus eleje óta keményen készül a hétvégén rajtoló magyar bajnoki pontvadászatra, és hamarosan az októberi Euroliga is elrajtol. A csapatnak több nem várt nehézséggel kellett szembenéznie a felkészülés során, mely lépésekre késztette a vezetőséget.

"Shey Peddy személyében új játékossal bővül a keretünk – vágott bele az események részletezésébe Török Zoltán ügyvezető. - Érkezésével akár egy második Yvonne Turnert is találhatunk, hiszen rengeteg a párhuzam a két játékos pályája alakulásában, és bizonyos fokig a karakterükben is.

"Nyilvánvalóan felvetődik szurkolóinkban a kérdés, hogy miért van szükség az utolsó pillanatban igazolni a rajt előtt, hiszen teljesnek mondható keretet - jelentettünk be jó néhány hónappal ezelőtt. A magyarázat az, hogy Napheesa Collier ügynöke arról értesített, miszerint szerződött játékosunk a WNBA szezont követően, egészségügyi okokra hivatkozva, nem tud még decembertől sem a rendelkezésünkre állni. Folytatom a sort azzal, hogy Bri January és csapata fantasztikusan teljesít, ami azt jelenti, hogy akár a teljes október folyamán nélkülöznünk kell irányítónkat. Nos, a két játékos együttes és tartós hiánya miatt szükségszerűvé vált, hogy lépjünk. A játékospiac azonban ilyenkor rendkívül szűkös. A változtatás az eredetileg tervezett szerkezet és bizonyos fokig a játékunk feladására is kényszerít bennünket, ami rengeteg további kérdést is felvet. Ezekre a szakmai stábnak kell megtalálnia a választ. Gáspár Dáviddal áttekintettük, mit is tehetnénk, és - valamennyi tényezőt figyelembe véve - Shey leigazolása mellett döntöttünk" - hangsúlyozta Török Zoltán. 

"Nyilvánvaló, hogy lényegesen alacsonyabb szerkezetre kell vele átállnunk, és talán azt sem kell magyarázni, hogy Collier olimpiai bajnokként mekkora veszteség a csapat potentált játékerejét tekintve. Itt szeretném megjegyezni, hogy Colliert egész szezonra szerződtettük, december 1-től továbbra is a játékosunknak tekintem, és ennek megfelelően fogunk eljárni vele kapcsolatban. Shey Peddy az utolsó phoenixi mérkőzését követően 5 nappal csatlakozik hozzánk, a teljes szezonra érkezik. Ahogy azt már az Euroliga sorsolást követően is nyilatkoztam, ebben az évben türelmet kérek szurkolóinktól, mert a rajtra korántsem tud összeállni csapatunk. A fentebb vázolt események tükrében ez még inkább igaz. Határ Betti ugyanakkor lassan visszatérhet a pályára, ám Jelena Brooks sérülése makacsabbnak bizonyult, vele kapcsolatban szeretnénk rendkívül óvatosan és körültekintően eljárni; az ő játéka jelenleg bizonytalan. Adott ugyanakkor a lehetőség Czukor Dalma és Varga Alíz előtt! Bízunk bennük, hiszen rengeteg munkát fektettünk az egyéni felkészülésükbe. Nyáron a tehetség csoportunkból felkerült játékosok közül Sitku Zsuzsi győzött meg leginkább bennünket, így fiatal tehetségünk a felnőtt keret teljes értékű tagja lesz a szezon során, de a többi akadémistánk is fel-fel tűnik majd a keretben. Nehezen, döcögősen, de rengeteg munkával készülünk a rajtra. A jelszó azonban továbbra sem változott: Csak a Sopron!" - zárta az ügyvezető. 


Sheylani Peddy: Egy későn érő hátvéd

A 32 éves játékos pályafutása nagyban hasonlít az egykori soproni közönségkedvenc, Vonnie Turner karrierjének alakulására. A Phoenix Mercury vajkezű hátvédje alulértékelt játékos hírében állt, akit pályafutása kései szakaszában „fedeztek fel”. Izraeli, osztrák, német klubok után az Euroligában a TTT Riga együttesének játékosaként robbant be igazán a nemzetközi színtérre, és nemcsak a pontok szállítása terén, hanem a lepattanók gyűjtésében, illetve a társak kiszolgálásában is jeleskedett. A lettek vezéreként figyeltek fel rá a WNBA-ben is, holott már 2012-ben kiválasztotta a Chicago Sky. A Washington Mystics színeiben debütált 2019-ben, onnan aztán Phoenixbe vezetett az útja. A Mercuryban közel 18 percet töltött pályán az idei WNBA alapszakasz során, olyan játékosok mellett, mint Diana Taurasi, Brittney Griner, Skyler Diggins-Smith, Kia Nurse vagy a sorainkat korábban erősítő Bria Hartley és Megan Walker.

Az energikus, remek csapatembernek titulált Shey a remények szerint a Sopron Basket csapatában is olyan magasságokba fog emelkedni, mint Vonnie. 

Borítókép; Sopron Basket 

Legnépszerűbb cikkek