Új készülékek segítik a gyógyító munkát a soproni kórházban

Egy EKG-készülékkel, valamint egy spirométerrel, a légzőrendszeri megbetegedések korai felismerését segítő eszközzel gazdagodott a Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet a K&H gyógyvarázs program jóvoltából. Az innovatív műszerek segítségével az ellátás minden szintjén gyorsabban és hatékonyabban gyógyulhatnak a kis betegek, ráadásul a korszerű berendezések kevesebb energiát is használnak működés közben.

Nagymértékben emelkedett itthon a Covid hosszú távú hatásai miatt orvoshoz kerülő gyermekek száma az elmúlt évben.  A fiatalok lelki gyógyítása, testi egészségének megőrzése érdekében pedig a fertőző betegségek leküzdését segítő eszközökre van most a leginkább szükség a gyermekegészségügyben. A K&H gyógyvarázs program ezért idén ezen a két területen segíti kiemelten a gyógyító munkát, de a mindennapi ellátáshoz szükséges műszereket is kapnak a gyermekegészségügyi intézmények, összesen 20 millió forint értékben.

„Idén külön fókuszba kerültek a fertőző betegségek felismerését és kezelését célzó műszerek is, hiszen a legégetőbb problémát ezek a megbetegedések jelentik, amelyek ráadásul rendkívül gyorsan terjednek a közösségekben. Célunk, hogy az eszközpark korszerűsítésével megkönnyítsük és hatékonyabbá tegyük a vizsgálatokat és a gyógyítást, hogy a gyermekeknek minél kevesebb ideig kelljen az orvosi rendelőben vagy a kórházban tartózkodniuk. A modern műszerek energiahatékonyságuknak köszönhetően pedig akár az intézmények rezsiköltségeit is csökkenthetik" – mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője.

A K&H gyógyvarázs program 2004 óta támogatja a hazai gyermekegészségügyet, eddig összesen 850 millió forint értékben, 535 alkalommal kaptak modern, a gyermekek hatékony gyógyítását segítő berendezéseket az intézmények. Az idei műszerbeszerzési pályázaton 9 kórházat, 8 háziorvost, 2 mentőállomást és egy szakrendelőt választott nyertesnek a szakértői zsűri, akik összesen 20 millió forint értékben kapnak innovatív eszközöket. Ezek az ellátás minden szintjét egyszerűsítik, a pontos diagnosztika és a megfelelő kezelési terv révén pedig a gyerekek hamarabb meggyógyulhatnak.

„A K&H gyógyvarázs pályázaton 865 885 forint értékben elnyert műszerek hozzájárulnak a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály folyamatos fejlesztéséhez. A légzésfunkció mérésére alkalmas spirométert nagyforgalmú gyermek tüdőgyógyászati szakrendelésünkön működtetjük. A műszer -, amellyel egy régi készüléket sikerült kiváltani - nélkülözhetetlen a tüdőbetegségek diagnosztikájában és későbbi terápiájában. A pályázaton elnyert 12 csatornás EKG készüléket szintén alapvető diagnosztikai műszerként használjuk a fekvő- és járóbeteg-ellátásban. Különböző tartozékainak köszönhetően valamennyi gyermek korcsoportban lehetővé teszi a veleszületett vagy szerzett szívbetegségek szűrését” – fejtette ki dr. Tóth Gergely PhD, a Soproni Gyógyközpont Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa.
 

Forrás, fotók: K&H gyógyvarázs

 

Legnépszerűbb cikkek