| 2021. október. 7. | 1 perc olvasás

Új lehetőség a fejlődésre: modern mozgáselemzőt tesztel az akadémia

Az MKOSZ támogatásával már beszerelték a Krasznai Ferenc Sportcsarnokba a WIMU névre hallgató komplex mozgáselemző rendszert, ami a játékosok fejlesztését hivatott segíteni.

Tanulni a legjobbaktól érdemes. Talán ezért jár évek óta a Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia szakmai vezetője az FC Barcelonához, ahonnan szakmai és technikai megoldásokat is hoz. Horváth József a spanyol profi csapatnál ismerte meg a WIMU-rendszert, azt a komplex mozgáselemző beredezést, ami a játékosokat követve az edzésen akár többszáz adatot képes tárolni.

- Szakmai és technikai megoldásokat is vettünk már át a legjobbaktól, utóbbira példa a WIMU, amit az MKOSZ segítségével most tesztelésre megkaptunk. Már be is szerelték az antennákat a csarnokba a magyar és spanyol szakemberek. A játékosok pedig egy jeladót kapnak, aminek a segítségével a rendszer követi őket. A sebességüktől kezdve a pulzusukon át a pályán megtett minden mozgást tárolni képes a berendezés. Minden edzésen pontosan mérhetjük a játékosok által megtett távolságot, a mozdulatok, mozgások gyorsulását lassulását. Kielemezhetjük például a pályán megtett mozgást, az esetlegesen elrontott kosárlabda-elemek biomechanikai okait, illetve pontosan mérhetjük, hogy játékosaink a feszített bajnoki ritmusban milyen állapotban vannak és esetleg mit kell módosítanunk a programban. Az adatok kielemzésével folyamatosa és hatékonyan lehet majd segíteni a játékosok fejlődését - magyarázta a WIMU lényegét Horváth József.

A Soproni Sportiskola Kosárlabda Akadémia hosszútávú célja, hogy a rendszert meg is vásárolja, s a terv szinten már létező, leendő új csarnokba felszereltesse. Olyan lesz mint a legnagyobb profiknál, például a Barcelonánál...


Fotó: Soproni Sportiskola

Borítókép; Soproni Sportiskola

Legnépszerűbb cikkek