| 2017. március. 14. | 1 perc olvasás

Új lehetőség a zöldhályog kezelésében Sopronban

A Lions Club Sopron, a Soproni Szemészeti Alapítvány és az Erzsébet Kórházért Alapítvány támogatásával kapott új SLT-lézerfejet a Szemészeti Osztály. A zöldhályog kezeléseknél alkalmazható műszert jelképesen, a glaukóma elleni küzdelem világhetén adták át a Soproni Gyógyközpontban.

A zöldhályog ma a második leggyakoribb vaksági ok, a világon mintegy 9,5 millió embert érint.  Az 50 év feletti lakosság két százaléka szenved ebben a ma még gyógyíthatatlan betegségben. A kezelésben nem részesülők visszafordíthatatlan látáskárosodásra, végső stádiumban teljes vakságra számíthatnak, de korai diagnózissal, hatékony gyógyszeres kezeléssel és rendszeres orvosi ellenőrzéssel a látás akár egy életen át megőrizhető – hangsúlyozta az új műszer ünnepélyes átadásán Dr. Cseke István, a Szemészeti Osztály osztályvezető főorvosa.


fotó: Soproni Gyógyközpont

A Glaukóma Világszervezet nemzetközi célkitűzéseivel összhangban az új diagnosztikai, mikro-sebészeti- és lézerkezelés adta lehetőségek kiteljesítését szorgalmazzák a Soproni Gyógyközpontban is, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a betegség szűrésére és kezelésére is – mondta el Dr. Tóth László a gyógyközpont mb. orvosigazgatója. A társadalmi szervezetek műszerbeszerzéshez nyújtott segítségét megköszönve kifejtette: a betegek minél magasabb szintű, helyben történő ellátása érdekében a modern beavatkozások bevezetésére nyitott az intézmény. Jelenleg a legújabb zöldhályog kezelési eljárásokat alkalmazzák Sopronban, a szakterület a jövőben a kórház egyik zászlóshajója is lehet – tette hozzá.


fotó: Soproni Gyógyközpont

A zöldhályog kezelésének egyetlen hatékony módja a szemnyomás mesterséges csökkentése, amihez a most átadott műszerrel végezhető lézerkezelés is hozzájárulhat.

A Soproni Lions Club elkötelezett a vakság elleni küzdelem mellett, ennek jegyében támogatta az új SLT-lézerfej beszerzését is – mondta el Vörös Ákos, a szervezet soros elnöke.  Az 5,6 millió forintos eszköz megvásárlásához a jótékonysági szervezet 600.000 forinttal, a Soproni Szemészeti Alapítvány további 1 millió forinttal járult hozzá. A fennmaradó összeget a Soproni Gyógyközpont biztosította.

Legnépszerűbb cikkek