| 2020. június. 2. | 1 perc olvasás

Új lehetőségek előtt a Soproni Egyetem

Új struktúrában működik tovább a Soproni Egyetem, amelyről a hivatalos kormányhatározat aláírásra került. A modellváltás értelmében az intézmény előtt újfajta lehetőségek nyílnak meg kiszámíthatóbb finanszírozással, hatékonyabb működéssel.

A hatékonyabb és korszerűbb felsőoktatást előtérbe helyezve az Országgyűlés korábban döntött hat egyetem, köztük a Soproni Egyetem működési és finanszírozási modellváltásáról. Az intézmény alapító és fenntartói jogai a közvetlen állami fenntartás helyett egy kifejezetten erre a célra alapított vagyonkezelő alapítványhoz kerülnek, és új struktúrában működnek tovább.


– Cél, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet növelje a felsőoktatás versenyképességét, és így a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek. Ebben a rendszerben a Soproni Egyetem is gyorsabban reagálhat a térség gazdasági igényeire, a magyar fiatalok pedig a munkaerőpiacon is értékesebb oktatásban részesülhetnek – nyilatkozta Barcza Attila a térség országgyűlési képviselője.


Barcza Attila Facebook oldala

– Az intézkedéssel az egyetem egyértelműen nyer. A városban mindig is meghatározó szerepe volt az intézménynek a hozzá kapcsolódó selmecbányai hagyományokkal, amire minden soproni büszke lehet. A jövőben változatlanul fontos az értékek továbbfejlesztése. A modellváltás lehetővé teszi, hogy még több hallgatóval, még hatékonyabban működjön az intézmény. Ez valamennyi kar életében is új lendületet jelent – fejtette ki a képviselő.


Továbbra is biztosított lesz az állami ösztöndíjas képzés, az oktatók pedig teljesítményalapú, megemelt bérezésben részesülnek. A modellváltással növekedhet az intézmények saját bevételszerző képessége is. Az állam a felsőoktatási intézményekkel 2022-től hosszú távú keretszerződések keretében alakítja ki a finanszírozási alapelveket, ami garanciát jelent a stabil és tervezhető működésre.Közbeszerzési könnyítések segítik a gazdálkodást, amelyeknek köszönhetően még hatékonyabb lesz a vállalati szereplőkkel való együttműködés. Barcza Attila szerint az új struktúra eredményeként az egyetemek a helyi társadalmi élet és a gazdaságfejlesztés igazi motorjává válnak. 

Legnépszerűbb cikkek